Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rezultate šestogodišnje pripreme Organizacijskog odbora Olimpijskih igara 'Peking 2008', uz nazočnost predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Jacquesa Roggea, iznio je predsjednik BOCOG-a Liu Qi na svečanom otvaranju seminara za šefove misija koji se od 7. do 9. kolovoza održava u Pekingu.


Među 500 delegata iz 203 nacionalna olimpijska odbora, u radu seminara sudjeluje i tročlana delegacija Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na čelu sa šefom Misije hrvatske olimpijske delegacije za 'OI Peking' Damirom Šegotom, press attacheom Gordanom Gaćešom i suradnikom za multisportska natjecanja u Uredu za olimpijski program HOO-a Miroslavom Zečićem.

Vezani članci Gusti, otrovni smog nad New Delhijem - 4 VIDEO Udišu otrovni smog pun čestica koje izazivaju rak pluća: "Ovo postaje noćna mora" Slika nije dostupna Pekinški zrak bolji za 20 posto

Godinu dana prije početka najvećeg multisportskog događaja, Jacques Rogge pohvalio je organizatore na svemu dosad napravljenom, a u svom pozdravnom govoru posebno je istaknuo dva segmenta, ključna za uspjeh Igara - doping i okoliš. 

Naime, MOO i BOCOG vrlo ozbiljno pristupaju problemu dopinga. Tijekom Igara u Pekingu obavit će se 4500 testova što iznosi 90-postotno povećanje u odnosu na OI u Sydneyu 2000. godine.

"Sportaši se rijetko sami odlučuju na doping, tako da odgovornost leži na šefovima Misija i svima nama", rekao je Rogge.

Peking, najzagađeniji grad na svijetu

Okoliš je drugi problem. Naime, Peking s 15 milijuna stanovnika i tri milijuna automobila (podaci BOCOG-a), industrijom smještenom u samom gradu, zauzima neslavno prvo mjesto u svijetu po zagađenosti zraka. 

Upravo ovih dana grad prekriva gusti smog, uz temperaturu od 27 stupnjeva celzijevih, te 75 postotnu vlažnost zraka. 

Uvjeti su to koji ne pogoduju sportovima na otvorenom. Kineska vlada je u rješavanje problema krenula još 1998. godine, pokrenuvši niz akcija, a sada su uz BOCOG dali garanciju MOO-u kako će problem biti riješen na zadovoljavajući način i na vrijeme.
Predsjednik MOO-a nije izrazio zabrinutost jer je isti problem već
postojao i na OI u Los Angelesu, Seoulu i Atlanti. 

Kineska vlada i BOCOG će već ovaj mjesec imati probu redukcije prometa, a razmišlja se i o preseljenju tvornica izvan grada. 

Također se razmišlja o zatvaranju velikih zagađivača mjesec dana prije i tijekom Igara.

Tijekom prvog dana seminara na rasporedu su bile prezentacije čelnih ljudi pojedinih odjela odgovornih za akreditacije, sportski program, transport, doping i Olimpijsko selo. 

Interesantno je kako se 31 od 37 sportskih objekata nalazi u Pekingu. 

Naime, jedrenje će se održati u 600-tinjak kilometara udaljenom Qingdaou, gradu na obali Žutog mora, konjički sport se održava u Hong Kongu, a nogomet u još četiri grada koji se nalaze u blizini Pekinga.

Točno godinu dana prije početka Olimpijskih igara, u srijedu 8. kolovoza održat će se svečanost na glavnom pekinškom trgu Tian'anmenu pod nazivom "Još godina dana". 

Tijekom prijepodneva predviđena je sadnja stabala u Olimpijskom selu u sklopu akcije "Šuma olimpijskog
prijateljstva" kao i razgledavanje sportskih objekata koji će svi,
osim nacionalnog stadiona na kojem će se uz sportska natjecanja održati ceremonije otvaranja i zatvaranja, biti gotovi do 31. prosinca ove godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju