Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Reli Pariz-Dakar postaje teži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideseto izdanje relija Pariz Dakar počinje u subotu u glavnom gradu Portugala Lisabonu ,a organizatori namjeravaju podići ljestvicu za jednu od najtežih automobilističkih utrka na svijetu.

"To će opet biti pravi Dakar", izjavio je Etienne Lavigne, francuski direktor utrke.

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Utrka Holjevka Tradicionalna utrka Holjevka zatvara promet dijelom Zagreba: Pogledajte alternativne pravce

Činjenica da je 300 od prošlogodišnjih 490 natjecatelja stiglo do cilja znak je za Lavignea da je reli možda postao prelagan.

Tako su sada organizatori odlučili povećati ukupnu udaljenost koja se mora prijeći za 17 posto, odnosno na 9.273 kilometara, s brojem kilometara prijeđenih u 15 etapa za 33 posto na 5.736 kilometar.

Ove će godine biti i više natjecatelja - od 60 do 570 - a bit će i
više etapa u pijesku sa čak osam etapa kroz Saharu.

Organizatori su objavili da su dali samo zeleno svjetlo za saharske etape nakon što su otkazali dvije planirane etape kroz Mali zbog nesigurnosti u toj afričkoj zemlji.

Taj reli i dalje ostaje među najkontroverznijima s ukupno 55 nesreća u svojoj povijesti, od kojih je 25 natjecateljskih. Prošle godine, natjecanje je bilo zasjenjeno smrtima dvojice motociklista Južnoafrikanca Elmera Symonsa i Francuza Erica Aubijouxa.

Nakon prve dvije etape u Portugalu - ovogodišnji reli - u kojem sudjeluju automobili, motocikli, kamioni iz oko 50 zemalja - prolazi kroz Moroko i Mauretaniju prije nego stigne do Dakra u Senegalu 20. siječnja.

U automobilističkoj utrci, Mitsubishi će loviti peti naslov
pobjednika s Francuzom Stephaneom Peterhanselom koji će pokušati pobijediti četvrti put kao vozač.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene