Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Basel otvara stari zatvor za huligane s EURA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Huligani i navijači koji se ogriješe o zakon za vrijeme EURA u Baselu bit će smješteni u zatvor koji će u tu svrhu služiti samo za vrijeme Europskog prvenstva.

Bivši zatvor "Schaellemaetteli", sagrađen je u 19. stoljeću (1864.) u samom srcu Basela, a zatvoren je 2004. jer nije udovoljavao standardima Europske konvencije za ljudska prava. Ime Schaellemaetteli znači "malena polja zvončića", a nazvan je tako zato jer su zatvorenici koji su radili u obližnjim poljima oko vrata morali nositi zvona kako bi se u svakom trenutku znalo gdje su.

Pročitajte i ovo Sukob navijača Hajduka s policijom - 2 Policija utvrđuje činjenice U neredima nakon utakmice Lokomotive i Hajduka ozlijeđena osmorica policajaca: "Svi se zajedno moramo boriti protiv ovakvih stvari" Ivan Malenica - 2 Uoči novih dolazaka na sud Ministar Ivan Malenica razgovarao sa zamjenikom grčkog ministra o suđenju navijačima

Zgrada je nekoliko posljednjih godina koristilo uglavno kazalište ili se u njoj snimao neki film. 

Trenutačno se uz pomoć švicarske vojske osposobljava kako bi za vrijeme EURA privremeno opet poslužio svojoj svrsi. Vojnici grade ćelije od masivnog drva u koje će biti moguće odjednom smjestiti do 450 pritvorenika.

Istražni će suci za to vrijeme biti smješteni u bivšoj glavnoj zatvorskoj dvorani, tako da se 'nogometnim pitanjima' ne zatrpava općinski sud.

Unutar kompleksa nalazit će se i ispostava švicarskog Ureda za migracije, koja će biti nadležna za mogući izgon inozemnih prijestupnika.

Kompleks će nakon EURA biti srušen, a na tome će se mjestu izgraditi dječja bolnica.

Zamjenik baselskog policijskog zapovjednika Rolf Meyer je izjavio novinarima kako se nada da privremeni zatvor ipak neće biti korišten.

Basel je jedan od četiri švicarska grada u kojima će se igrati utakmice EURA. Stadion u Baselu najveći je u Švicarskoj, a na njemu će se i igrati najveći broj utakmica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene