Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potukli se hrvatski i srpski navijači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
15. godišnjica priznanja Hrvatske u Australiji je obilježena tučnjavom oko 150 Hrvata i Srba. Snimku sukoba navijača možete pogledati u video prilogu.

Sukob je započeo vrijeđanjem na nacionalnoj osnovi, a završio mlaćenjem zastavama i bacanjem pivskih boca.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH"

Prema nekih svjedocima, veća grupa Srba tijekom održavanja meča između Marija Ančića i Goa Soeda, započela je provocirati skupinu Hrvata na nacionalnoj osnovi. Sukob je uskoro eskalirao i prerastao u žestoku tučnjavu.

Fotografi i kamere zabilježili su incident pa se jasno može vidjeti kako se izgrednici mlate koristeći zastave kao pendreke. Policija i osiguranje prvog ovogodišnjeg Grand Slam turnira izbacili su izgrednike iz Melbourne Park avenije. Policija nije upotrijebila suzavac niti druga sredstva za suzbijanje nereda.

Izjave srpskih navijača poprilično su kontradiktorne. Neki tvrde da nisu prvi počeli tučnjavu i da su nepravedno izbačeni van, dok drugi nisu bili tako miroljubivi. 

"Mrzimo Hrvate i razbit ćemo ih nakon meča. Znali smo da dolaze, a sutra će ih biti još više. Izbost ćemo svakog od njih", najavio je to anonomni srpski navijač u razgovoru s australskim novinarom.

Prema izvješću, nitko nije prijavio veće ozljede, niti je itko priveden, iako je navodno, nekoliko srpskih navijača nakratko zadržano na ispitivanju o incidentu. Policija je međutim, kasnije cijeli sukob nastojala prikazati mnogo manjim nego što je bio kako ne bi došlo do novih, osvetničkih tučnjava.

Naši navijači tvrde da su bili isprovocirni od srpske strane te da je verbalni sukob vrlo brzo prerastao u tučnjavu. Jedan hrvatski navijač priznao je da mnogi navijači (s obje strane) nisu došli zbog tenisa. 

"Došao sam zbog potpore Hrvatima, ne zbog tenisa. Želim se oduprijeti Srbima i uzvratiti udarac, duga je to povijest između Srba i Hrvata", kaže hrvatski navijač.

Hrvatska i Srpska zajednica za sukob okrivljuju jedni druge.

Tom Starčević, tajnik Zajednice Hrvata u državi Victoriji, izjavio je da mu je jedan svjedok kazao kako su sukob započeli Srbi povicima "Umrite Hrvati, umrite!". 

Toma Banjanin, predsjednik Srpskog kulturnog kluba, optužio je hrvatske navijače za miješanje sporta i politike. 

Budući da se sutra u prvom kolu sastaju Hrvat Marin Čilić i Srbin Ilija Bozoljac, redarska služba na Australian Openu najavila je pooštrenu kontrolu navijača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene