Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Joško Vlašić prozvao HHO zbog izbora najuspješnijeg trenera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otac i trener Blanke Vlašić, koji je nakon "Velikog dana hrvatskog sporta" imao primjedbe na izbor najuspješnijeg trenera po kriterijima Hrvatskog olimpijskog odbora, obratio se medijima s priopćenjem, za kojega tvrdi da je autorsko djelo ovjereno kod javnog bilježnika, koje se može objaviti samo u cijelosti.

"Kako nepravda čovjeka uvijek pomalo zateče i oneraspoloži, tako su moju reakciju sa Velikog dana hrvatskog sporta mediji artikulirali kao nezadovoljstvo i ljutnju nakon izbora najboljeg trenera godine, a poneki novinari okarakterizirali to kao zavist. Da ne bih ispao mali Ivica koji se duri ni zbog čega želio bih pojasniti zašto smatram da izbor nije bio korektan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže obeštećenje VIDEO Život uz Željezaru: 'Oni ugrožavaju moje zdravlje i moju imovinu' Slika nije dostupna Sedam godina Pag: Dijete ozlijeđeno u igri petardama

Gospodina Rudića iznimno cijenim kao trenera, te smo i jedan i drugi samo kolateralne žrtve dijela komisije koja je bila pristrana, nekopetentna ili naprosto neinformirana pri odlučivanju.

Hrvatski olimpijski odbor je preozbiljna organizacija da bi pri
ovakvim izborima djelovao po principima tko od članova vijeća jače udre šakom o stol nakon što komisija da svoj prijedlog.

S druge strane netko bi iz HOO-a trebao podastrti pred komisiju sve statističke podatke vezane za kriterije pravilnika umanjujući
mogućnost da se članovi komisije ponašaju kao djeca koja se igrajući plastičnim lopaticama na šljunku uz Bundek misle da su uz najveću vodu na svijetu.

Al takvi smo mi narod jer izgleda da nam je lakše ne imati nego imati i ne znati što ćemo sa tim. Tako je sa mnogim dobrima pa i sa vrednovanjem međunarodnih sportskih uspjeha.

Da je kojim čudom Vijeće bilo i malo promućurnije pa do kraja bilo dosljedno u svojoj nedosljednosti birajući po prvi put dva laureata za najboljeg sportaša godine što je mimo pravilnika, natjeravši Ivana Balića da se iznenada iz Poreća uputi u metropolu tek nekoliko sati prije priredbe u Lisinskom, tada bi ovom uvaženom dvojcu zasigurno trebali priključiti i trećeg mušketira vaterpolistu Boškovića koji ipak ima zlatnu medalju sa svjetskog prvenstva i službeno je najbolji igrač Europe, dakle i svijeta. Pa kad je već dernek, nek bude do kraja.

Naravno po istom principu moglo se izbjeći ovo pismo izborom dvaju najboljih trenera.

Vjerojatno bi konformistički gad u meni ostao pritajen, ali bi problem ostao.

Prilikom prošlogodišnjeg izbora HOO Bojan i ja smo bili nominirani odvojeno kao oponenti jedan drugome što je dakako "protuprirodan blud" jer smo deklarirani kao tandem.

Naime Pravilnik predviđa jednog trenera za izbor najboljeg.

Odmah nakon toga sam upozorio HOO i HAS na tu situaciju smatrajući da su ljudi važniji od pravilnika koji ne trebaju biti tretirani kao svete krave da se ne mogu dirati.

Nisu promijenili pravilnik i na to sam ih upozorio dva tjedna prije
ovogodišnjeg izbora. Nakon povuci potegni pristali su na tandem, ali to nije bilo istaknuto prilikom službenog prikazivanja na platnu jer se organizator pravdao da je nije bilo vremena to promijeniti??!!

Kriteriji za izbor najboljeg trenera iz pravilnika HOO-a:

Uspješnost trenera utvrđuje se temeljem njegovog doprinosa u
ostvarenju postignutih plasmana sportaša ili ekipa na natjecanjima
utvrđenim prema stavku 1. ovog članka.

Članak 1.

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak službenog izbora i
proglašenja najuspješnijih hrvatskih športaša za postignute najveće športske dosege i izuzetan doprinos promicanju Hrvatske u svijetu u tijeku jedne godine.

Ukoliko je najveći uspjeh identičan, a u ovom slučaju jeste jer se
radi o titulama svjetskih prvaka tada se pribjegava sljedećim
kriterijima:

1. je olimpijski šport odnosno disciplina.

Da, atletika i vaterpolo su olimpijski sportovi

2. ima bolji prvi sljedeći/sljedeće po vrijednosti postignute plasmane ili rezultate,

Vaterpolo reprezentacija je 4-8 srpnja u Budimpešti u svjetskoj ligi zauzela 4 mjesto i nije se plasirala u super ligu u koju je ušlo 8 najboljih zemalja.

Blanka je na Super grand prix natjecanju u Stockholmu zauzela prvo mjesto preskočivši 207 cm što je drugi najbolji rezultat svih vremena i službeno proglašen od IAAF-a najboljim atletskim dostignućem u 2007.

Finale Grand Prix-a Stuttgart 22.rujna prvo mjesto 

Pobjede na natjecanjima Zlatne lige: Pariz, Rim, Zurich, Brusseles i Berlin

Blankin trenerski dvojac je šest mjeseci držao njenu formu na nivou mogućnosti preskoka svjetskog rekorda, od Dohe početkom svibnja, pa do Šangaja u krajem rujna, što pokazuje nivo našega znanja.

Dakle u ovoj točki imamo prednost.

3. ima veći broj športskih saveza/članova u svjetskoj športskoj
federaciji, 

Vaterpolo federacija LEN-a broji 51 federaciju, dok Međunarodna atletska federacija ima 212 članica.

Wipkedija smatra da 10 zemalja igra vrhunski vaterpolo i još dvije Slovačka i Francuska blizu ostalima.

Na posljednjem svjetskom atletskom prvenstvu 40 zemalja je osvajalo odličja.

U ovoj točki ostvarujemo prednost.

4. je rasprostranjen na većem broju kontinenata,

Miroljubivo ću prihvatiti da je i jedan i drugi sport zastupljen na
isti broj kontinenata, mada je ovaj podatak deplasiran u odnosu na sadržaj točke 3.

Dakle iz ovoga proizlazi da je trenerski dvojac Vlašić-Marinović
uspješniji trener od gosp. Ratka Rudića u 2007 godini.

Kako nitko od nas nije odgovoran za mjesto gdje je rođen, a tek nešto više za sport koji je odabrao, tako nitko od nas nije kriv što
vaterpolo nije kraljica sportova, kao što nitko od nas nije kriv da je nogomet najrasprostranjeniji, najpopularniji, najkonkurentniji i
najbogatiji sport. 

Na tragu ovoga usput rečeno kada se postavlja pitanje, a postavlja se često, koje je najveće dostignuće momčadskog
sporta u Hrvatskoj svih vremena za mene je bez svake sumnje, zbog svega prije navedenog, bronca sa svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998.

Sretna vam nova godina", stoji u priopćenju kojeg je potpisao prof. Joško Vlašić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene