Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janica: 'Slava će mi najmanje nedostajati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janica Kostelić danas je na tiskovnoj konferenciji potvrdila medijska nagađanja - Snježna Kraljica definitivno se povlači iz skijanja i više je nikada nećemo vidjeti na skijaškim stazama. No, na kraju je ipak dodala: "Nikad ne reci nikad. Možda mi bube u glavi jednog dana ne budu dale mira, pa se vratim!".

Janica je kao razlog povlačenja navela da se boji ozljeda i ne može više trpjeti stalnu bol, odnosno s vremenom je shvatila da je skijanje njezina prošlost.

Pročitajte i ovo Skijalište Cervinia u Italiji Talijansko skijalište VIDEO Drama u žičari: Jak vjetar gotovo otkinuo gondole pune putnika Mjesto pronalaska skijaša na planini Tete Blanche - 4 Tragičan kraj potrage Dramatični posljednji trenuci stradalih skijaša: Lopaticama pokušali iskopati špilju kako bi se sakrili

Snježna kraljica zahvalila je svojim roditeljima, ljudima u Skijaškom savezu, svim prijateljima, navijačima te svima koji su joj pružali podršku.

Odluka o skijaškoj pauzi

U listopadu 2006. godine Janica je objavila da neće skijati u sezoni 2006./07. Nije to nazvala konačnim oproštajem, nego samo pauzom zbog zdravstvenih problema s koljenom i leđima. Isto tako, rekla je da jednostavno želi činiti stvari koje do tada nije bila u mogućnosti.

Iako su se navijači nadali kako će se njihova miljenica uskoro vratiti na skije, Janica ih je danas definitivno razuvjerila. U svojoj 25. godini odlučila se posvetiti nekim drugim životnim sadržajima. A na to itekako ima pravo! 

Problemi sa zdravljem

Janičini problemi sa zdravljem počeli su u sezoni 1999/2000. kad je niz njezinih nevjerojatnih pobjeda iznenada bio prekinut strašnim padom na treningu spusta u švicarskom St. Moritzu.

Tada su joj pukla četiri od sedam ligamenata desnoga koljena. Iznimno teška i komplicirana ozljeda dala je liječnicima krajnje neizvjestan pogled na nastavk njezine karijere. No Janica je pokazala da je jača od drugih vrativši se na staze u prvim utrkama sezone 2000/2001.

Prije velikog finala Svjetskoga kupa u švedskom Areu Janica je imala konstantne ozljede nakon kojih je uslijedilo teško proljeće, ljete i jesen s tri operacije koljena i dugotrajna rehabilitacija.

Janica je propustila sezonu 2004/2005. zbog problema sa štitnjačom te ozljede desnoga koljena.

'Hrvatska senzacija'

Svijet je za Janicu prvi put 'glasnije' čuo nakon što je podigla prašinu na Svjetskom kupu 1998/1999. Nije bilo medija kojem je promakla priča o 'izuzetnom djetetu iz Hrvatske, zemlje bez skijaške tradicije'.

'Hrvatska senzacija', kako je često nazivana, osvojila je 4. mjesto u drugom veleslalomu u Park Cityju.

Samo dva dana poslije, nakon njezinog prvog slaloma u Svjetskome kupu, popela se na pobjedničko postolje prvi puta završivši utrku treća.

Skijala je i na Svjetskom prvenstvu u Vaileu, ali događanja oko nje - medijski pritisak, strka sa Svjetskoga kupa i iznenadni gubitak težine, bila su previše za sedamnaestogodišnju djevojku. Što je rezultiralo lošijim plasmanima.

Janičin najbolji rezultat Svjetskog prvenstva bilo je 7. mjesto u kombinaciji. Bila je 22. u Super G-ju, 23. u slalomu, 29. u spustu te nije završila utrku u veleslalomu.

Sezonu poslije, 1999./2000., vratila se bolja nego ikada. Više nije bila 'djevojčica u usponu' već skijašica od koje se očekivalo da potvrdi rezultate protekle sezone. Janica je to, naravno, i učinila.

Najveći uspjesi

U Svjetskom kupu Janica je ostvarila 30 pobjeda - 20 u slalomu, 6 u kombinaciji, 2 u veleslalomu, 1 u superveleslalomu i 1 u spustu.

Na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu 2003. godine osvojila je prva mjesta u slalomu i kombinaciji. U Bormiju 2005. godine bila je prva u spustu, slalomu i kombinaciji.

Na Zimskim olimpijskim igrama nastupila je tri puta. Tako je u Naganu 1998. godine osvojila 8. mjesto u kombinaciji. U Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila je prva mjesta u slalomu, veleslalomu i kombinaciji te drugo mjesto u superveleslalomu. U Torinu 2006. godine osvojila je prvo mjesto u kombinaciji te drugo mjesto u superveleslalomu. 

Tko je Janica Kostelić?

Janica Kostelić, najbolja hrvatska sportašica svih vremena, rođena je u Zagrebu 5. siječnja 1982. godine. S četiri olimpijske zlatne te dvije srebrne medalje, Janica je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. 

Već s tri godine Janica je prvi put stala na skije. Bili su to njezini prvi skijaški koraci. Oko desete godine života ozbiljno je počela s treninzima. 

Osvojila je sve što se osvojiti dalo u dječjim natjecanjima.
Topolino i Pinocchio - dva najvažnija dječja natjecanja slaloma i veleslaloma osvojila je 1996/1997. godine.  U svim utrkama u kojima je te sezone startala, Janica je pobijedila. 

Sljedeći korak u razvoju njezine skijaške karijere bile su FIS utrke. U Super G utrci u austrijskom Gerlitzenu startala je kao 83., a završila prva. Do kraja sezone prva je bila pet puta, sedam puta druga i pet puta treća. 

Sa 16 godina, Janica je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu i to kao najmlađa alpska skijašica. Bilo je to 1998. godine. Janica je osvojila 8. mjesto u kombinaciji, što je bilo najveće dostignuće hrvatskih skijaša na Zimskim olimpijskim igrama.

Janica je sezonu 1998/1999. završila veoma uspješno. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj dokazala se kao svjetski prvoklasni talent osvojivši broncu u Super G-ju te srebro u kombinaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene