Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Interpol traži Berezovskog i menadžera Carlosa Teveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brazilski sudac Interpolu je izdao nalog za uhićenje biznismena Kie Joorabchiana, menadžera nogometaša West Hama, Argentinca Carlosa Teveza, a čija je tvrtka glavni investitor brazilskog prvoligaša Corinthiansa i ruskog tajkuna Borisa Berezovskog.

Brazilske vlasti izvijestile su da su naredile uhićenje 36-godišnjeg Joorabchiana, koji je jedan od pregovarača pri prodaji Teveza Manchester Unitedu jer posjeduje njegova 'ekonomska prava', i ruskog biznismena Borisa Berezovskog koji je investitor u Joorabchianovoj tvrtki Media Sports  Investment (MSI). Sumnja se da je ta tvrtka prala novac preko brazilskog nogometnog kluba Corinthians. Joorabchian je, naime, 2004. potpisao 10-godišnje partnerstvo s klubom  kojemu je 'izbrisao' dug od 115 milijuna funti.  Između ostalog, tim su novcem kupljeni Tevez i Javier Mascherano. 

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka osmi dan potrage Oglasila se policija o snimci iz Beča na kojoj je djevojčica koja nalikuje Danki Brazilska policija raskomadali im tijela Uključio se Interpol: U potrazi za novinarom pronađeni ljudski ostaci, počinitelji sve priznali

Sudac Fausto Martin de Sanctis naredio je zamrzavanje  klupske imovine te istragu o svim međunarodnim transferima. 

Slučaj je izbio na svjelost dana kada je Joorbachian engleskim medijima govorio o tome kako se nada da će uspjeti ostvariti Tevezov transfer u Manchester United iz West Ham Uniteda, u koji je Argentinac došao prošle godine zajedno s Javierom Mascheranom iz brazilskog Corinthiansa.

Joorabchian je kazao da će Tevez, koji ovih dana s reprezentacijom Argentine igra na Copa Americi, biti u Engelskoj idući tjedan gdje će obaviti lječnički pregled u Manchester Unitedu u srijedu.

Međutim, West Ham United je objavio da je Tevez pod ugovorom do 2010. i da ga očekuju na pripremama te da bilo kakva odluka o Argentinčevoj budućnosti može biti donesena jedino uz klupski pristanak.

Pitanje o tome tko ima inicijativu u Tevezovim poslovima izazvala je kontroverzu u engleskom nogometu jer je Sheffield United tražio da se West Ham izbaci iz Premier League. Naime, Tevezov prvotni ugovor s West Ham Unitedom prekršio je pravilo Premier League o vlasništvu jer je uključena treća strana, odnosno menadžerska tvrtka MSI. Klub je kasnije bio novčano kažnjen zbog tog prekršaja.

I Corinthians i tvrtka MSI opovrgli su sve optužbe, a odvjetnik Borisa Berezovskog jutros nije znao da je izdan nalog za uhićenje njegova klijenta koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji. 

"Boris Berezovski mi je rekao kako je od jučer obaviješten da je izdan nalog za njegovim uhićenjem", kazao je njegov glasnogovornik Aleksander Goldfarb.

"Berezovski nije zločinac, on je politički protivnik" ruskog
predsjednika Vladimira Putina "koji koristi sva postojeća sredstva kako bi ga 'maknuo'", rekao je Goldfarb dodavši kako su brazilski navodi o pranju novca političke prirode.

Ruska je vlada u više navrata tražila izručenje Berezovskog koji je i službeno optužen za "pokušaj državnog udara".

Ruska vlada traži Berezovskog zbog navodnih prijevara u transakcijana povezanim s tvrtkom Aeroflot. London i dalje odbija izručiti Berezovskog, što je postao jedan od glavnih kamena spoticanja između dviju zemalja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene