Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski nogometni savez slavi 95. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Na današnji dan prije 95 godina u Zagrebu je osnovan je Hrvatski nogometni savez. HNS je kroz godine rada izrastao u najbrojniji sportski savez u Hrvatskoj koji broji 1531 klub, 128.343 igrača i igračica, 5.288 trenera i 2.623 suca," istaknuo jje glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić na današnjoj novinarskoj konferenciji u Kući nogometa.

Srebrić je istaknuo kako HNS danas ima veliku bazu, zahvalivši se brojnim velikanima hrvatskog nogometa koji više nisu među živima, a koji su pomogli u izgradnji ove institucije. Povijest nogometa na našim prostorima i osnivanju rada Saveza u kratkim je crtama izložio Ante Pavlović savjetnik u HNS istaknuvši kako je Hrvatska oduvijek imala školu nogometa iz koje su izrasli brojni kvalitetni igrači, treneri i sportski djelatnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Navijači kamenjem i bakljama gađali Nogometni savez BiH Slika nije dostupna Otkaz izborniku BiH

"Hrvatski mladići su počeli igrati nogomet 1880. godine kada su Englezi donijeli u Županju loptu. Savez je osnovan 1912. godine, a 16. srpnja 1941. godine je primljen u Međunarodnu nogometnu federaciju (Fifa)," kazao je Pavlović, ali i dodao: "Nikada nismo imali više klubova, igrača i trenera, a nikada nismo imali slabiju produkciju dobrih igrača". 

Pavlović je bio jedan od prvih koji je počeo poticati suradnju s hrvatskim iseljeničkim klubovima, a uspješno nastavio Srebrić. Tako će se 24. do 30. lipnja u Zagrebu održati Prvo prvenstvo svijeta, hrvatskih klubova izvan domovine. "Sve što smo stvarali godinama moramo njegovati i dalje," dodao je Pavlović.

Novinarska konferencija u prostorijama Saveza nije mogla proteći bez pitanja o novom predsjedniku Udruge klubova Prve HNL, Igoru Štimcu.

"Udruga je samostalno tijelo i ono samo odlučuje o ljudima koji će je voditi. Damiru Vrbanoviću je istekao mandat i želimo mu zahvaliti na odlično obavljenom poslu, a vjerujemo kako će jednako, ako ne i bolje, uspješan biti i njegov nasljednik," naglasio je Srebrić, dodavši kako HNS nema svog favorita, već da su njihovi favoriti 25 reprezentacija unutar Saveza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene