Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Na današnji dan prije 95 godina u Zagrebu je osnovan je Hrvatski nogometni savez. HNS je kroz godine rada izrastao u najbrojniji sportski savez u Hrvatskoj koji broji 1531 klub, 128.343 igrača i igračica, 5.288 trenera i 2.623 suca," istaknuo jje glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić na današnjoj novinarskoj konferenciji u Kući nogometa.


Srebrić je istaknuo kako HNS danas ima veliku bazu, zahvalivši se brojnim velikanima hrvatskog nogometa koji više nisu među živima, a koji su pomogli u izgradnji ove institucije. Povijest nogometa na našim prostorima i osnivanju rada Saveza u kratkim je crtama izložio Ante Pavlović savjetnik u HNS istaknuvši kako je Hrvatska oduvijek imala školu nogometa iz koje su izrasli brojni kvalitetni igrači, treneri i sportski djelatnici.

Vezani članci Slika nije dostupna Video: Navijači kamenjem i bakljama gađali Nogometni savez BiH Slika nije dostupna Otkaz izborniku BiH

"Hrvatski mladići su počeli igrati nogomet 1880. godine kada su Englezi donijeli u Županju loptu. Savez je osnovan 1912. godine, a 16. srpnja 1941. godine je primljen u Međunarodnu nogometnu federaciju (Fifa)," kazao je Pavlović, ali i dodao: "Nikada nismo imali više klubova, igrača i trenera, a nikada nismo imali slabiju produkciju dobrih igrača". 

Pavlović je bio jedan od prvih koji je počeo poticati suradnju s hrvatskim iseljeničkim klubovima, a uspješno nastavio Srebrić. Tako će se 24. do 30. lipnja u Zagrebu održati Prvo prvenstvo svijeta, hrvatskih klubova izvan domovine. "Sve što smo stvarali godinama moramo njegovati i dalje," dodao je Pavlović.

Novinarska konferencija u prostorijama Saveza nije mogla proteći bez pitanja o novom predsjedniku Udruge klubova Prve HNL, Igoru Štimcu.

"Udruga je samostalno tijelo i ono samo odlučuje o ljudima koji će je voditi. Damiru Vrbanoviću je istekao mandat i želimo mu zahvaliti na odlično obavljenom poslu, a vjerujemo kako će jednako, ako ne i bolje, uspješan biti i njegov nasljednik," naglasio je Srebrić, dodavši kako HNS nema svog favorita, već da su njihovi favoriti 25 reprezentacija unutar Saveza.