Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska lekcija u hramu nogometa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je pred 90.000 gledatelja na Wembleyu Englesku sa 3:2 i izbacila ju s Europskog prvenstva, na koje će, uz Hrvatsku, ići Rusija.

Pogodak Mladena Petrića u 77. minuti rastužio je Engleze, koji su na smotri najboljih u Austriji i Švicarskoj bili svega 12 minuta od izjednačujućeg pogotka Croucha u 66. do Petrićeva projektila u 77. minuti koji je srušio sve engleske nade. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SP 2010: Hrvatska u skupini opet s Englezima Slika nije dostupna Video: Vatreni spremni za Engleze

Bila je to najveća predstava izabranika Slavena Bilića koji su na stadionu koji je svjetski hram nogometa porazili Engleze i u potpunosti nadigrali domaćina. 

Engleska se nakon hrvatskog vodstva vratila na 2:2, no u periodu između dva engleska pogotka Ivica Olić je imao tri stopostotne prilike za vodstvo od 3:1. 

Nakon izjednačujućeg pogotka Croucha Hrvatska je igrala puno bolje i pobjeda je sasvim zaslužena, pobjeda koju Englesku ostavlja bez velikog međunarodnog natjecanja (EURO ili SP) od 1994. A Englezi su dosad u službenim utakmicama kod kuće gubili samo od Nijemaca, a sada će pamtiti i Hrvatsku 2007. 

>> Engleski tisak: Nokautiran (pre)Gordi Albion!!!

>> McClarenu otkaz i 2,5 milijuna funti

>> Ruski mediji zahvaljuju na hrvatskom jeziku

>> Fedun: Mercedesi stižu, a Hrvati neka ih raspodijele

>> Eduardo drugi strijelac kvalifikacija

>> McClaren odbio dati ostavku

>> EURO: Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini

>>
Hrvatska se plasirala na EURO!

>> Bilić: Pobjeda nije bila slučajna

U 8. minuti Hrvatska je povela pogotkom Nike Kranjčara čiji je udarac sa više od 25 metara engleski vratar Carson potcijenio, lopta je po skliskom terenu odskočila ispred njega i od ruku se odbila u mrežu. 

Nakon susreta posljednjeg kola kvalifikacija doznali smo imena svih 16 reprezentacija koje su izborile plasman na Europsko nogometno prvenstvo koje će se iduće godine održati u Austriji i Švicarskoj. To su Austrija, Švicarska, Grčka, Italija, Francuska, Hrvatska, Njemačka, Nizozemska, Rumunjska, Portugal, Češka, Rusija, Španjolska, Poljska, Turska i Švedska. Bio je to kiks koji je podsjetio na sličan pogodak Hrvatske protiv Engleske na Maksimiru, kada je lopta odskočila i prevarila vratara Robinsona, ali se vrataru Aston Ville Carsonu može daleko više zamjeriti od njegova reprezentativnog kolege koji za ovaj dvoboj nije bio ni na klupi.

Samo šest minuta kasnije Wembley je ponovno zanijemio jer su Eduardo i Olić sami izigrali čak šestoricu Engleza. Eduardo je između trojice pravovremeno dodao Oliću, koji lako zaobilazi Carsona i Hrvatska vodi na 2:0.

U drugom poluvremenu McClaren je konačno uveo Beckhama, a to se isplatilo i 56. minuti kada je Joe Šimunić neoprezno u šesnaestercu povukao za dres Defoea, a kazneni udarac je izveo i pogodio Lampard. 

Engleska sudbina je od 59. do 62. minute bila u nogama i glavi Ivice Olića koji je imao čak tri prilike za 3:1. Prvo je Richards ispred Olića nespretno zahvatio loptu koja se odbila od grede, a iz udarca sa kuta Srna je naciljao samog Olića koji sa pet metara gađa glavom sretnog carsona. U 61. minuti Olić je sam ispred Carsona, koji brani njegov udarac.

U 66. minuti Beckham je našem šesnaestercu pronašao samog Croucha, koji smiruje loptu i pogađa mrežu nemoćnog Pletikose za doslovni delirij domaćih navijača na Wembleyu. 

Taj derlirij je trajao samo 12 minuta, do 77. minute kada je Danijel Pranjić pronašao Mladena Petrića, čiji snažni udarac iskosa pogađa sami lijevi kut engleskih vrata. 

Do kraja su hrvatski nogometaši imali još prilika i za 4:2, a
Englezi su bezuspješno pokušavali dugim i visokim loptama doći do poravnanja. Sa sučevim konačnim zviždukom, Englezi su se brzo izgubili u svlačionici, a na Wembleyu su slaveći ostali samo hrvatski nogometaši i oko 6500 hrvatskih navijača.

Bilić: 'Englezi su bili nemoćni'

"Naša pobjeda je posve zaslužena, dominirali smo 90 minuta i suparnik je bio nemoćan. Igrači se u svlačionici pobjedi raduju kao mala djeca," istaknuo je hrvatski izbornik Slaven Bilić nakon što je hrvatska vrsta u Londonu pobijedila
Englesku 3:2.

Hrvatski strateg je naglasio kako je hrvatska igrala mudro i zrelo, čak i trenucima kada su domaćini uspjeli od 0:2 doći do 2:2.

"Bili smo hladne glave, svjesni svoje kvalitete, u svakom trenutku smo znali što treba činiti," naglasio je hrvatski strateg dok je njegov pomoćnik Aljoša Asanović kako Englezi niti kod rezulatat 2:2 nisu imali riješenja za hrvatsku igru.

"Svaka čast igračima, pružili su vrhunsku predstavu. Dokazali smo da smo bolji i od Engleza i od Rusa. Sada ćemo "guštati"," poručio je Asanović.

Kapetan hrvatske reprezentacije Niko Kovač je pohvalio navijanje oko 6.000 hrvatskih navijača koji su u pojedinim trenucima utakmice posve nadglasali daleko brojnije "Otočane".

"Navijači su bili sjajni. Naša pobjeda je posve zaslužena. Bili smo bolji i zreliji. Englezi su samo napucavali lopte. Ovo je velika pobjeda," kazao je Niko Kovač.

Pobjednički pogodak za hrvatsku vrstu djelo je Mladena Petrića, koji je posljednjih dana imao velikih zdravstvenih problema i njegov nastup je bio upitan. No, srećom Petrić se oporavio i u 77. minuti trećim hrvatskim pogotkom ušutkao je Wembley.

"Bilo mi je teško nekoliko posljednjih dana, no uspio sam se
oporaviti. Zasluženo smo pobijedili i potvrdili naš plasman na EP," zaključio je Petrić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene