Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

FIFA je odobrila raspored i nagrade za Konfederacijski kup 2009. godine koji će se održati u Južnoafričkoj Republici gdje će se osam nacionalnih ekipa natjecati za 11,4 milijuna eura.


Predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, je kazao da će taj događaj biti "idealan test" za organizatore i infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo 2010.

Vezani članci Nove hrvatske riječi, ilustracija Izabrane najbolje hrvatske nove riječi: Saznajte što su rukozborac, kihobran i dišnik te koje su još ideje bile predložene Zračna luka Franjo Tuđman - 1 Treću godinu zaredom: Franjo Tuđman najbolja zračna luka u Europi u 2020. u grupi od 2 do 5 milijuna putnika

"Kao u Njemačkoj 2005. radujemo se festivalu prvaka i uzbudljivim utakmicama", rekao je Blatter.

Uz zabrinutost da novi stadion u Port Elizabeth neće biti izgrađen do početka Kupa 14. lipnja 2009. organizacijski odbor tog sportskog događaja je odobrio dva rasporeda - jedan za pet stadiona i jedan za četiri stadiona.

FIFA-in Konfederacijski kup je turnir na kojem se okupljaju nacionalne ekipe, pobjednici od šest konfederacijskih FIFA-inih prvenstava (CAF, CONMEBOL, UEFA, AFC, OFC, CONCACAF) uz svjetskog prvaka i zemlje domaćina, a održava se svakih četiri godine.

U Južnoafričkoj Republici će se tako okupiti Italija (svjetski prvak 2006.), Sjedinjene Države (pobjednik prvenstva Zlatnog kupa CONCACAF-a 2007), Brazil (Copa America 2007.), Irak (azijski prvak 2007.) i Egipat (ovogodišnji pobjednik Afričkog kupa nacija). Još se trebaju kvalificirati europski i južnoamerički prvak.