Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FIFA i UEFA platit će klubovima za nastup igrača na SP i EP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni nogometni savez i Europski nogometni savez dogovorili su se s najboljim europskim klubovima, takozvanom skupinom G14, da će im u narednih šest godina isplatiti oko 250 milijuna dolara na ime kompenzacije za nastupe njihovih igrača na svjetskim i europskim prvenstvima.

Tako će FIFA isplatiti 40 milijuna dolara kompenzacije za nastupe najboljih igrača na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, te još 70 milijuna dolara kako bi osigurala igranje najboljih na SP 2014. u Brazilu. 

Pročitajte i ovo Belišće zbog pirotehnike Trenutak do katastrofe: Dječak na utakmici za dlaku izbjegao teške ozljede, raketa ispaljena iz publike pogodila ga u glavu! Slika nije dostupna Namještanje utakmica Prvi put nogometni suci priznali da su namještali utakmice

UEFA će platiti 63 milijuna dolara za nastupe igrača na ovogodišnjem EURU u Austriji i Švicarskoj, te još 79 milijuna dolara za nastupe najboljih na EURU 2012. u Poljskoj i Ukrajini, no iznos za to drugo natjecanje ovisit će o ukupnoj zaradi UEFA-e tijekom njega.

Iznosi koje će FIFA i UEFA platiti klubovima dijelom će biti potrošeni na plaćanje osiguranja igrača u slučaju ozljeda tijekom reprezentativnih nastupa što je bila dugogodišnja tema prijepora između krovnih nogometnih organizacija i najboljih europskih klubova.

Također je dogovoreno da će se reprezentativne utakmice igrati subotama i utorcima, a ne subotama i srijedama kao dosada kako bi igrači imali jedan dan više za odmor prije novog nastupa za klub. Usto, klubovi će biti dužni puštati igrače samo na jednu prijateljsku utakmicu godišnje izvan europskog kontinenta.

UEFA je pristala na gotovo sve zahtjeve skupine G14, u kojoj se nalazi 18 najbogatijih europskih kluba, koja je u zamjenu obećala svoje rasformiranje, te osnivanje Udruge europskih nogometnih klubova u kojoj će sudjelovati više od 100 klubova iz svih 53 zemalja članica UEFA-e.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene