Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 153. utrci čamaca dva najpoznatija engleska sveučilišta, koja je održana na rijeci Temzi, veslački osmerac Cambridgea je pobijedio Oxford.


Ove godine boje Oxforda branio je i jedan hrvatski veslač, Ante Kušurin, koji je tako postao treći Hrvat na jednoj od najuglednijih veslačkih utrka na svijetu. 

Vezani članci Wings for life world run - 5 Ujedinite se za jedan cilj i trčite za one koji ne mogu kako bi jednom mogli: "Imamo osjećaj da je to naš praznik, budi nam neku nadu i sreću“ Slika nije dostupna Veslanje: Split pobjedio Oxford

Prije njega u utrci osmeraca koja se prvi put održala 1829. godine nastupili su Marko Banović i Luka Grubor.

Bila je to 79. pobjeda Cambridga, te druga u posljednjih šest godina. Oxford je slavio 73. puta, dok je jedna utrka završena bez pobjednika.

Utrka osmeraca Cambridgea i Oxforda jedan je od najpraćenijih sportskih događaja u Britaniji. 

Utrku je uz rijeku pratilo oko 250.000 gledatelja, dok je putem TV-a utrku gledalo nevjerojatnih 400 milijuna ljudi iz 180 zemalja svijeta.

Utrka je duga 6,7 kilometara, odnosno 4,25 milja što je dulje od olimpijske staze za više od tri puta. Za tih 6,7 km posadama je potrebeno negdje između 16 i 17 minuta. Rekordno vrijeme je 16 minuta i 19 sekundi koje je postavio Cambridge 1998. godine.

Jedna od najpoznatijih veslačkih utrka prvi put je održana 1829. godine, a sve je započelo kada su se dvojica prijatelja Charles Merival s Cambridgea i njegov imenjak Wordsworth, student Oxforda međusobno prepucavali tko je bolji. 

Razgovor je završio tako što je Oxford poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Henleyu na Temzi u Oxfordshireu. Od 1845. g. utrka se odvija na istom mjestu, od Putneya do Mortlakea.