Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Boksački prvaci prebjegli s Kube

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski predsjednik Fidel Castro potvrdio je da su četvorica kubanskih sportaša prebjegla iz zemlje tijekom Panameričkih igara u Rio de Janeiru, a među njima je bio i Guillermo Rigondeaux, dvostruki olimpijski pobjednik i bivši prvak svijeta.

"U nedjelju, 22. srpnja, primili smo tužnu vijest da se dvojica najuglednijih boksača, Guillermo Rigondeaux Ortiz i Erislandy Lara Santoya, nisu pojavili" na mjerenju težine", napisao je Castro u svome članku objavljenom u utorak u kubanskom tisku. Dvojica boksača proglašeni su poraženima jer se nisu pojavili, piše agencija France presse.

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov, Sergej Nariškin pronađen izrešetan Šef ruske obavještajne službe o ubijenom ruskom pilotu: "Bio je moralni leš" Ilustracija Vide ih kao opasnost za režim VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te"

Castrov članak je prva službena potvrda s Kube o bijegu dvojice boksača i dvojice drugih sportaša, rukometaša Rafaela Da Coste Capotea i gimnastičkog trenera Lazara Lamelasa.

"Oni su nokautirani direktom, plaćenim američkim novcem", ironizira Castro i dodaje: "Izdaja zbog novca jedno je od najdražih oružja kojim se služe Sjedinjene Države kako bi uništile kubanski otpor".

Kubanski lider optužio je k tomu njemačku "mafiju" da je odvela kubanske boksače na rad u svoju zemlju, govoreći o trojici drugih velikih zvijezda. To su Yan Barthelemy, Juriorkis Gamboa i Odlanier Solis, koi su prebjegli u prosincu 2006. tijekom turnira u Caracasu i sada profesionanlno boksaju za Njemačku, piše agencija dpa.

"Postoji mafija koja bira, kupuje i promovira kubanske boksače na međunarodnim sportskim događajima", napisao je Castro u članku i dodao da se Njemačka mafija koristi "sofisticiranim psihološkim metodama i plaća milijune dolara".

Bijeg Rigondeauxa s Kube težak je udarac kubanskome sportu jer je taj 26-godišnjak smatran jednom od najvećih zvijezda u kubanskoj ekipi - dvostruki olimpijski prvak u Sydneyu (2000.) i Ateni (2004.) i bivši prvak svijeta 2001.

Dana 31. srpnja navršava se godina dana otkako se Castro povukao s političke scene zbog operacije i dugog oporavka. Iako su mnogi govorili da se polako gasi, te nisu vidjeli mogućnost da se vrati u politiku, on posljednjih mjeseci pokazuje odlučnost da i dalje vodi Kubu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene