Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić (23), koja je u petak primila nagradu za najbolju atletičarku Europe u ovoj godini, našla se i na listi kandidatkinja za najbolju svjetsku atletičarku, koju je danas na svojoj ineternetskoj stranici objavila Međunarodna atletska federacija (IAAF).


Uz Blanku Vlašić, na listi kandidatkinja za najbolju svjetsku
atletičarku u 2007. nalaze se Meseret Defar (Eti), Allyson Felix
(SAD), Jelena Isinbajeva (Rus), Maryam Yusuf Jamal (Bahrein), Janeth Jepkosgei (Ken), Lornah Kiplagat (Niz), Carolina Kluft (Šve), Tatjana Lebedeva (RUS), Sanya Richards (SAD) i Valerie Vili (N. Zeland).

Vezani članci Izbori u BiH Izbori u BiH: Problemi na biralištima u Banjoj Luci i Doboju, umro kandidat za načelnika Slika nije dostupna Blanka predstavila Kup kontitenata u rodnom Splitu

Blanka je ove godine na 19 mitinga na otvorenom upisala čak 18 pobjeda, te jedno drugo mjesto (na prvom mitingu Zlatne lige u Oslu izgubila je od olimpijske prvakinje Jelene Slesarenko). Ostvarila je najbolji rezultat sezone (207 cm u Stockholmu), koji je i treći rezultat svih vremena.

Osam je puta pokušala rušiti svjetski rekord Bugarke Stefke
Kostadinove (209 cm), a čak 20 puta je uspjela preskočiti dva metra. Kruna ove uspješne sezone dogodila se 2. rujna na SP u Osaki kada je Blanka osvojila zlatnu medalju s preskočenih 205 cm.

Vjerojatno će joj najveće konkurentkinje u izboru za najbolju
atletičarku svijeta biti Etiopljanka Meseret Defar, svjetska
rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva i švedska sedmobojka Carolina Kluft.

Meseret Defar (23) je ove godine osvojila zlatnu medalju u utrci na 5.000 metara na SP u Osaki, postavila je svjetski dvoranski rekord na 3000 m, te je dva puta rušila svjetski rekord u utrci na 2 milje.

Isinbajeva je u Osaki obranila naslov svjetske prvakinje. Ruska motkašica je tijekom karijere 20 puta popravljla svjetski rekord, te je dva puta proglašena najboljom atletičarkom svijeta (2004. i 2005.).

Carolina Kluft je u Osaki po treći puta zaredom osvojila naslov svjetske prvakinje u sedmoboju i pritom je srušila europski rekord sa 7.032 boda. Također, to je drugi rezultat svih vremena. Uz to, ove je godine osvojila zlato u petoboju na dvoranskom EP u Birminghamu.

Hrvatski ljubitelji atletike mogu svojim glasovima pomoći Blanki u izboru za atletičarku godine. Oni mogu svoj glas dati na internetskoj stranici Međunarodne atletske federacije (www.iaaf.org). 

Trenutno su po broju glasova poravnate Blanka Vlašić i Meseret Defar. Ti glasovi pribrojit će se glasovima članica IAAF-a, a potom će specijalni žiri uvrstiti tri kandidatkinje u uži izbor. 

Proglašenje najboljeg svjetskog atletičara i atletičarke bit održano u Monaku 25. studenoga.