Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Biciklizam: Zabel priznao uzimanje dopinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četverostruki osvajač "zelene" majice namijenjene najboljem sprinteru na "Tour de Franceu", njemački biciklist Erik Zabel priznao je kako je tijekom svog boravka u momčadi Deutsche Telekoma tijekom 90-ih godina koristio doping.

"Odlučio sam uzeti erythropoietin (EPO - krvni doping) uoči 'Toura' 1996. No, ubog negativnih nuspojava morao sam prestati", rekao je Zabel na tiskovnoj konferenciji nakon čega je kroz suze dodao:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako se želi na toalet Narukvice obavezne za vrijeme mjesečnice Slika nije dostupna Poslali i helikopter Spašavali utopljenika, spasili lutku

"Lagao sam, žao mi je." Uz Zabela, korištenje EPO-a sredinom 90-ih priznao je i Rolf Aldag, sadašnji sportski direktor u momčadi T-Mobile.

"Počeo sam koristiti EPO uoči 'Toura' 1995., te nastavio s tom
praksom", kazao je Aldag.

Zabelovo i Aldagovo priznanje uslijedili su nakon što je u ponedjeljak njihov bivši momčadski kolega Bert Dietz u ponedjeljak u razgovoru za jednu njemačku televizijsku postaju izjavio kako je u momčadi Telekoma postojalo sustavno dopingiranje u razdoblju od 1994. do 1998. godine. Dietzove riječi potvrdio je još jedan vozač Telekoma iz tog razdoblja Christian Henn koji je sada sportski direktor u drugoj njemačkoj profesionalnoj biciklističkoj momčadi Gerolsteineru.

Prema Dietzovim riječima uzimanje dopinških sredstava kontrolirali su liječnici sa sveučilišta u Freiburgu.

Razdoblje u kojemu su biciklisti Telekoma bili dopingirani poklapa se s vremenom kada su vozači te momčadi osvajali "Tour de France" - Bjarne Riis 1996. i Jan Ullrich 1997.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene