Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Australian Open: Tsonga deklasirao Nadala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski tenisač Jo-Wilfried Tsonga prvi je finalist Australian Opena. Mladi 23-godišnji Francuz plasirao se u finale prvog teniskog Grand Slam turnira sezone deklasiravši u polufinalu drugog tenisača svijeta Španjolca Rafaela Nadala 6:2, 6:3, 6:2.

Tsonga je u prethodnih pet Grand Slam nastupa dobio pet mečeva, dok je ove godine u Melbourneu do finala nanizao šest pobjeda (Andy Murray, Sam Warburg, Guillermo Garcia-Lopez, Richard Gasquet, Mihkail Južnji, Rafael Nadal). Jedan od najboljih svjetskih juniora u svoje vrijeme do sada je najbolji rezultat na četiri najveća turnira ostvario prošle godine u Wimbledonu plasiravši se u četvrto kolo. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Australian Open: Nadal i Jelena Janković u polufinalu Slika nije dostupna Federer 'pregazio' Roddicka

Mladić iz Le Mansa u Melbourne stigao kao 38. tenisač svijeta i još uvijek je bez turnirske titule u pojedinačnoj konkurenciji. Osvojio je dva turnira u parovima, Sydney i Lyon.

"Ovo je kao san. Zaista ne znam što bi rekao. Odigrao sam meč života i imao sam osjećaj da me nitko ne može zaustaviti," kazao je Tsonga nakon meča. 

"Moja taktika je bila vrlo jednostavan, udariti što jače svaku loptu. Znao sam da u dugačkim izmjenama nemam previše izgleda protiv Nadala. Danas mi je sve ulazilo," dodao je Tsonga koji će od ponedjeljka biti u TOP 20.

Španjolski tenisač nakon meča čestitao je Tsongi na zasluženoj pobjedi. Bio je to prvi poraza Nadala u polufinalu nekog Grand Slam turnira. U dosadašnjih pet polufinala svih pet puta je slavio (tri puta na Roland Garrosu, dva puta u Wimbledonu), no ovog puta naletio je na zid.

"Tsonga je igrao nevjerojatno. Svaku lopticu je vraćao svom snagom, a servis mu je bio gotovo nestvaran. Igrao sam dobro, no on je jednostavno bio bolji," kazao je Nadal.

Španjolac je priznao kako nije vjerovao da će Tsonga u svom prvom Grand Slam polufinalu igrati toliko rasterećeno.

"Mislim da će u finalu ipak osjećati pritisak. Ali ako će igrati kao protiv mene mogao bi do naslova," dodao je drugi tenisač svijeta.

Nadal je tijekom meča nekoliko puta mijenjao ritam igre, no nije pomoglo. "Pokušao sam sa sporijom, pa ponovo bržom igrom. Izlazio sam na mrežu, pa ostajao iza, no ništa nije donijelo rezultata," zaključio je Nadal.

Posljednji Francuz koji je igrao finale Australian Opena bio je Arnaud Clement koji je u finalu 2001. godine izgubio od Amerikanca Andrea Agassija.

U drugom polufinalu sastaju se Roger Federer i Novak Đoković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene