Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oglas

Slavonija i Baranja outdoors

Matko Mance, Draž
PR PR
Aktualno Galerija Matko Mance, Draž PR Foto: PR Nenad Milić, Wine And Walk Baranja Nenad Milić Foto: PR Marko Banić, Vinska cesta Belje Marko Banić Foto: PR Hrvoje Jurić Hrvoje Jurić Foto: PR +6 Nenad Milić, Bansko brdo Galerija 1/11 >>
Doza zdravlja, prirode i rekreacije

Planinari, trkači i biciklisti željni upoznavanja još uvijek divlje i neukroćene prirode tijekom cijele godine mogu očekivati mnoštvo raznolikih sadržaja u Slavoniji i Baranji. Naš je prijedlog da u obilazak krenete iz Osijeka, grada s najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj. Iz gradskog središta pedalom ste za samo pola sata u Kopačkom ritu, jednoj od posljednjih netaknutih močvara u Europi. Jahanje konja, veslanje u kajaku ili promatranje ptica samo su neke od aktivnosti u ovom zelenom prostranstvu, a ljubitelji bicikla u Zlatnoj Gredi mogu otkrivati podunavske šume ili se dunavskim nasipom uspeti na vinorodno Bansko brdo. Gatorima i vinogradima, Putevima divljači, Beljskim vinogradima ili Baranjskim surducima neke su od novih kružnih ciklostaza koje možete pronaći na web stranici TZ-a.

Matko Mance, Draž Hrvoje Jurić, Krndija (Foto: PR)

Stotine hektara vinograda i šuma, polja makova, žita i uljane repice atraktivni su elementi krajolika Banskog brda visokog samo dvjestotinjak metara. Fantastični vidici na okolnu ravnicu te jedinstveni surduci - strmi i duboko usječeni putevi - najviše privlače bicikliste i planinare. Osim što ga lokalno stanovništvo zove Planina, na Banskom brdu postoje i službeno registrirana četiri planinarska puta Baranjske planinarske obilaznice. Također je napravljeno šest kružnih turističkih staza koje kreću iz vodećih turističkih mjesta kao što su Karanac, Zmajevac i Batina, a njih, kao i druge kružne pješačke staze poput Našičkog puta grofova, Đakovačkog long runa, Osječkog đira te Erdutskog zelenog kruga, također možete pronaći na outdoor stranici.

Matko Mance, Draž Marko Banić, Jezero Borovik (Foto: PR)

I Erdutski vinski poluotok ima svoju Planinu za šetanje, koja je još niža od ove baranjske. Ekološko-edukativna staza Porić nalazi se u šumama uz obalu Dunava, između Aljmaša i Erduta, ukupne dužine 12 kilometara. Jezikom kulturne baštine rečeno, šetnja dunavskim limesom od aljmaškog marijanskog svetišta do srednjovjekovne erdutske kule. Za potpuni je doživljaj naša sugestija okrepa dunavskim vinima i riječnim specijalitetima, jer bez toga nije moguća potpuna sinestezija mirisa, boja i okusa Dunava!

Matko Mance, Draž Hrvoje Jurić, Kopački rit (Foto: PR)

Onima koji ne vjerujuju u planine od 200 metara, predlažemo da otkriju bajkovit, umirujući i očuvan šumski krajolik Krndije. Šetnja kroz povijest „prirode i društva“ ovdje je posebice zanimljiva krene li se rutom Našičke geološke staze. Dvadesetak kilometara duga kružna trasa s ishodištem i završetkom u mjestu Seona odvest će vas 400 milijuna godina daleko u prošlost.

Matko Mance, Draž Marko Banić, Jezero Borovik (Foto: PR)

Na južnim obroncima Krndije prema Đakovu nalazi se umjetno jezero Borovik, izletničko i rekreacijsko odredište skladno uklopljeno u okolni krajolik šumovitih brežuljaka. Borovik je i jedna od najatraktivnijih lokacija za ribolov i kampiranje u Slavoniji te mjesto brojnih manifestacija na otvorenom. Uz samo jezero nalazi se restoran te kamp-odmorište, a u blizini je i planinarska kuća, smještena na trasi Slavonskog planinarskog puta, najstarije hrvatske planinarske obilaznice. Summa summarum, krenite ovoga proljeća prema istoku Hrvatske po dozu zdravlja, prirode i rekreacije!

Matko Mance, Draž TZ OBŽ (Foto: PR)

Matko Mance, Draž HTZ (Foto: PR)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene