Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na svemu se štedi?

Što se dogodilo na riječkom sudu? Iz sindikata poručuju: "Nakon godinu dana ispucate 11 metaka. Je li to obuka?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga još pokušava otkriti kako se u utorak u Rijeci ranio pravosudni policajac. O stanju u sustavu razgovarali smo s Krešom Jelenkom iz Sindikata pravosudne policije.

Stanje pravosudnog policajca koji je jučer zadobio prostrijelne rane glave i dalje je kritično. Iako je operacija koja je trajala 4 sata dobro prošla, on se i dalje nalazi u jedinici intenzivnog liječenja u riječkom KBC-u. Što se točno dogodilo na Županijskom sudu u Rijeci još uvijek pokušava otkriti istraga.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!"

Ovaj slučaj ponovno otvara niz pitanja na koje je u Dnevniku Nove TV odgovarao Krešo Jelenko iz Sindikata pravosudne policije.

Krenimo od opreme, kako izgleda primopredaja oružja i zašto pravosudni policajci moraju međusobno dijeliti jedan komad oružja?

Prvo želim kolegi dati podršku, da se oporavi. A kako izgleda primopredaja? Ja ujutro idem na posao, dođem na svoje radno mjesto. Uzmem od kolege pištolj, odemo na mjesto predviđeno za to. Tamo obavimo kontrolno okidanje, utvrdimo je li sve u redu. Zatim ću staviti pištolj u futrolu i preuzet ću svoju smjenu.

Zašto ne može svatko imati svoj pištolj?

To trebate pitati Ministarstvo koje je donijelo pravilnik. Ušteda. Kod nas su sve uštede. Na svemu se štedi.

Tko obavlja nadzor postupanja prema tom spomenutom pravilniku i tko je zadužen za njegove eventualne izmjene? Treba li ga mijenjati?

Pa sad se iz ovoga vidi da ga treba mijenjati. Nadzor bi trebali obavljati instruktori građanja koji su kod nas zaposleni i rade u civilu. Ali evo, koliko ja radim, još nikad nisu bili na primopredaji da bi utvrdili na koji se način vrši primopredaja. Nešto je krivo u sustavu.

Jeste li pokušavali utjecati na njegove izmjene?

Uvijek. Šaljemo dopise koji se odbijaju jer što će se sindikati petljati.

Ministarstvo vas ne čuje?

Ne. Apsolutno ne.

Tko je ovdje zakazao kod ovog slučaja iz Rijeke?

Apsolutno svi. Prvenstveno sustav. Nema obuke, nema kontrole. Jer postoje pisano kako se treba to obaviti, ali ako nema kontrole, nema obuke, onda su mogućnosti pogrešaka jako velike.

Što znači da nema obuke?

Pa nema. Ja ove godine ni jednom nisam imao obuku iz gađanja ili borilačkih vještina. A imamo instruktore i gađanja i borilačkih vještina. Imat ću u 11. mjesecu gađanje. Nakon godinu dana ispucate 11 metaka. Je li to obuka? Ako je to obuka, onda sam obučen.

Znači, pravosudni policajci nisu dovoljno obučeni?

Nažalost, ne. Ne onako kako bi trebali biti. Svakodnevno koristite oružje, a obuka vježbenika se svodi na 60 sati. Godinu dana vježbenik ne koristi oružje pa ga onda dobije. Kao da položite vozački, godinu dana ne vozite, a onda morate odvesti auto u Njemačku.

Obični građani kad ulaze u institucije, recimo na sudove, jesu li sigurni onda?

Jesu. Pištolji su u futrolama. Najveći je problem primopredaja. Jer se svaki put repetira oružje. Mi smo svi ljudi. Dođemo ujutro rastreseni, ovakvi ili onakvi. Može biti metak u cijevi ili ne mora. Ali to je ta stvar. Obuka, prevencija, nadzor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene