Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova Europska komisija

SDP-ovci na sto muka: Žele li glasati protiv Dubravke Šuice, morat će biti i protiv svojih socijalista

Branko Grčić SDP (Foto: Dnevnik.hr)
Branko Grčić SDP (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branko Grčić SDP (Foto: Dnevnik.hr) Branko Grčić SDP (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina (Foto: Dnevnik.hr) Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Na sjednici Predsjedništva SDP-ovci su raspravljali trebaju li podržati novi saziv Europske komisije. U sazivu je Dubravka Šuica. Za Komisiju se glasa u paketu, pa ako žele glasati protiv Šuice, morat će glasati i protiv svih ostalih.

Problemi i za SDP-ove zastupnike u Europskom parlamentu. Zbog Dubravke Šuice, odnosno zbog sumnji u podrijetlo njezine imovine na sto su muka trebaju li podržati novi saziv Europske komisije.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku"

O tome su u četvrtak raspravljali i na sjednici Predsjedništva.

U ovome trenutku najveći problem za SDP jest da se o novom sastavu Europske komisije, kolokvijalno rečeno, glasuje u paketu. Ne glasuje se za svakog člana posebno nego se Komisija ili prihvaća ili ne prihvaća.

Ako SDP-ovi zastupnici podrže Komisiju to znači da su podržali i Dubravku Šuicu. Ako pak glasuju protiv novog sastava to bi značilo da su protiv čak 10 članova Komisije iz svoje europske obitelji socijalista.

Sad važu ono što će im nanijeti manju ili veću političku štetu. Hoće li biti gore SDP-u pred domaćom javnosti i pred biračima podrže li Komisiju, a samim time i Dubravku Šuicu ili će im gore biti pred svojom obitelji europskih socijalista ako to ne učine. Mišljenja su zasad podijeljena.

„Postoji neko pravilo da svoji ne govore protiv svojih, to je nekakav red stvari. A sad, da se naše političke bitke prenose u Bruxelles…Meni to malo nije pristojno... Ali tko voli nek izvoli", misli Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Arsen Bauk misli drugačije.

"Ja sam sasvim siguran da ljudi koji su dali povjerenje na izborima za europski parlament u većini ne znaju ni jedno ime povjerenika iz grupacije socijalista, ali znaju u potpunosti ime povjerenice iz Hrvatske i znaju zašto nam je ona prihvatljiva ili ne. Sad je samo pitanje čiji ćemo glas slušati“, smatra Arsen Bauk, član predsjedništva SDP-a.

I Grčić priznaje da rješenje zasad nema.

"Stvari su još toliko fragilne i preosjetljive. U ovom trenutku nismo mogli definirati taj konačni stav već će o tome biti rasprave narednih tjedana“, kazao je Branko Branko Grčić.

O svemu tome imat će vremena još razmišljati jer je glasovanje o komisiji pomaknuto na 1. prosinca.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene