Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglas

Projekt: 1. faza modernizacije tramvajske infrastrukture u Gradu Zagrebu

PR
PR Foto: PR
Radovi na ugradnji opreme u ispravljačkoj stanici Daničićeva

U sklopu projekta „1. faza modernizacije tramvajske infrastrukture u Gradu Zagrebu“, čiji je cilj dodatno podizanje razine učinkovitosti i efikasnosti sustava javnog gradskog prijevoza, kao i povećanje broja putnika te smanjenje emisije CO2, 11. ožujka 2024.g. započeli su radovi na modernizaciji ispravljačke stanice Daničićeva, drugoj od triju ispravljačkih stanica ZET-a koje su obuhvaćene projektom.

U gradu Zagrebu nalazi se 16 ispravljačkih stanica koje omogućuju nesmetano funkcioniranje tramvajskog prometa, pretvarajući nužnu električnu energiju sa srednjenaponskog nivoa u istosmjernu električnu energiju nominalnog napona od 660 V.

Ispravljačke stanice obuhvaćene projektom, Zvijezda, Patačićkina i Daničićeva, ključne su za napajanje tramvajske mreže u široj zoni gradskog središta, a modernizacijom će se zamijeniti zastarjele instalacije i oprema, zahvaljujući čemu će se dodatno povećati razina pouzdanosti napajanja i opskrbe tramvajske kabelske mreže. Modernizacija infrastrukture je nužna i zbog zahtjeva koje sa sobom donosi modernizacija voznog parka odnosno nabava novih niskopodnih tramvajskih vozila koja nameću potrebu za dodatnim dimenzioniranjem naponske mreže.

Radovi u IS Daničićeva koji će se obavljati u subotu i nedjelju, 23. i 24. ožujka, uvjetuju obustavu tramvajskog prometa u široj zoni gradskog središta, a tramvajski prijevoz bit će supstituiran autobusnim linijama. Detaljnije informacije o privremenoj organizaciji prijevoza dostupne su na internetskoj i facebook stranici ZET-a.

Do planiranog završetka radova tijekom ljeta 2024. godine, ovisno o njihovoj dinamici i fazama, slične izmjene u javnom prijevoz mogu se očekivati kroz još nekoliko vikenda, a o kojim će točno subotama i nedjeljama biti riječ, pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

Od početka projekta „1. faza modernizacije tramvajske infrastrukture u Gradu Zagrebu“ modernizirano je 8.200 metara tramvajske pruge na 11 različitih dionica, izrađena je Studija razvoja tramvajskog prometa, projektno-tehnička dokumentacija za ispravljačke stanice te su dovršeni radovi na ugradnji opreme u ispravljačkoj stanici Zvijezda. Osim radova na modernizaciji ispravljačke stanice Daničićeva u okviru projekta izvršiti će se radovi na modernizaciji ispravljačke stanice Patačićkina te radovi na kabelskoj mreži u području obuhvata ispravljačkih stanica Patačićkina, Daničićeva i Zvijezda.

Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

PR PR (Foto: PR)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene