Birač, ilustracija
Birač, ilustracija Foto: Josip Regović/Pixsell

Ministarstvo uprave objavilo je ukupan broj birača s pravom glasa na nadolazećim predsjedničkim izborima.


Ukupan broj birača s pravom glasa na nadolazećim predsjedničkim izborima iznosi 3.854.747, objavilo je Ministarstvo uprave. Od tog je broja 3.677.904 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima, a među njima ihe je 11.704 je prethodno registrirano.

Vezani članci Dobroslav Paraga Paragin HSP 1861 traži od Ustavnog suda da poništi rezultate izbora: ''Pogrešno su izračunali'' Što kažu građani o pobjedi Zorana Milanovića - 2 Dojmovi građana nakon predsjedničkih izbora: "Očekujem bilo što. S druge strane, ne očekujem ništa konkretno"

Bez prebivališta u Hrvatskoj je aktivno registrirano 176.843 onih koji imaju pravo glasati na izborima za predsjednika Republike.

Najveći je broj registriranih birača u Bosni i Hercgovini, njih 92.663, a najviše ih broji Mostar - 11.704. U Srbiji ih je registrirano 29.592, a u Njemačkoj više od 29.000.

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju 22. prosinca 2019. godine. Ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u prvom krugu utrke za predsjednika Republike Hrvatske, na birališta ćemo ponovno početkom iduće godine – 5. siječnja 2020. Birališta će se na izborne dane u Hrvatskoj otvoriti u 7 ujutro te zatvoriti u 19 sati. U tom trenutku bit će poznato koji kandidat ima prednost prema izlaznim anketama

Na glasačkim će se listićima moći birati između 11 predsjedničkih kandidata je: Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škore, Mislava Kolakušića, Ivana Pernara, Dejana Kovača, Dalija Orešković, Darija Juričana, Nedjeljka Babića, Ante Đapića i Katarine Peović. 

Gdje pratiti izbore?

Predsjedničke kandidate iskusni reporteri Nove TV prate tijekom cijele kampanje, a na sam dan izbora 22. prosinca emitirat će se i poseban izborni program.

Kampanju aktivno prati i portal DNEVNIK.hr, u čijoj se posebnoj rubrici ''Predsjednički izbori'' nalaze sve relevantne informacije o predsjedničkim kandidatima, njihovim kampanjama te izborima općenito. Informacije o izborima pratite i na društvenim mrežama.