Potres u Japanu
Potres u Japanu Foto: screenshot USGS

Potres magnitude 7,2 po Richteru pogodio je sjeverni Japan. Osjetio se i u glavnom gradu te zemlje. Prvi valovi tsunamija već su stigli do obale.


Potres magnitude 7,2 po Richteru pogodio je područje uz istočnu obalu otoka Honshu u Japanu u 18:09 po lokalnom vremenu. Epicentar potresa bio je 58 kilometara sjeveroistočno od grada Sendai na dubini od 70 kilometara.

Vezani članci Darko Horvat i Tomislav Tomašević Horvat i Tomašević nakon sastanka oko obnove Zagreba: "Sve nedoumice su do danas razjašnjene. Kreće bitka s vremenom" Stanovnik Petrinje Nikad tužniji Dan Sisačko-moslavačke županije: ''Mislim da dok sam ja živ neće Petrinja blistati previše. A ja imam 27 godina''

Tohoku Electric Power isključila je nuklearnu elektranu Onagawa zbog potresa. Tokio Electric Power Company provjerava stanje nuklearke u Fukushimi koja je imala velika oštećenja u potresu prije deset godina, 11. ožujka 2011.

Stotine kućanstava ostalo je bez struje.

"Sporo i dugo podrhtavanje"

"Vrlo sporo i dugo podrhtavanje", "Snažno podrhtavanje duže od 40 sekundi. Tokio", "Moja sobna vrata stvarala su čudan zvuk, obješena odjeća je plesala, mogao sam osjetiti kako se tlo pomiče, trajalo je dvadesetak sekundi", "Sve se treslo i njihalo", neka su od iskustava koja su napisali stanovnici pogođenog područja na EMSC-u.

Prvi valovi tsunamija već stigli do obale

Javna televizija NHK objavila je da su prvi valovi tsunamija visine od jednog metra već došli do obale, a zasad nema dojava o žrtvama ili materijalnoj šteti. Potres je zatresao zgrade i u glavnom gradu Tokiju.

Epicentar potresa koji je zatresao čitavo područje sjeveroistoka Japana nalazio se u podmorju nedaleko od obale Miyagija, objavila je japanska meteorološka agencija.

Riječ je o približno istom području koje je 2011. pogodio katastrofalni potres, te tsunami u kojemu je oštećena nuklearna elektrana u Fukushimi.