Jedina zgrada u Banovini koja se ruši još uvijek je robna kuća Petrinjka, koju očito i nije lako srušiti. S druge strane vlasnici poluuništenih i kuća za rušenje nisu upoznati s procedurama. Misle da crvena naljepnica znači da su automatizmom već u sustavu. A nisu. Moraju predati zahtjev Ministarstvu graditeljstva za izradom elaborata.


Ovlašteni građevinski stručnjaci krenut će u preglede. Njih 60 je za sada osigurano. Za one građane koji nisu vični tehnologiji, nekoliko mobilnih ureda Ministarstvo će sljedeći tjedan postaviti na teren.

Kako je Stožer zamislio proceduru s rušenjem privatnih objekata javio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš uživo iz Petrinje.

"Jedinice lokalne samouprave trebale bi ishoditi pisanu suglasnost vlasnika ili suvlasnika za rušenje. U situacijama kad to nije moguće, procjenu će dati građevinska inspekcija, a potrebno je napraviti i stručni elaborat", javio je Goleš te dodao kako iz Ministarstva gospodarstva kažu kako će se elaborat raditi po nešto pojednostavljenoj proceduri. Tek nakon toga se ide u rušenje, a država je za to sklopila ugovore sa šest tvrtki.

USKOK istražuje Nikolu Mažara zbog ratne obnove - 3 Poslijeratnu obnovu u Slavoniji istražuje USKOK: Inženjeri su bili maloljetnici?

Goleš ističe kako, što se tiče dokumentacije, crvene naljepnice nisu dovoljne, to jest, ne znače da vlasnici objekata s crvenim naljepnicama automatski ulaze u sustav. Zato će stožer napraviti nekoliko mobilnih timova koji će stanovnicima pomagati u prikupljanju dokumentacije i pripremanju zahtjeva za obnovom.

"Još nije poznato gdje će se timovi nalaziti, no da će imati puno posla pokazuju i primjeri s popunjavanjem dokumentacije u Zagrebu gdje obnova jos nije ni krenula, a o čemu smo više puta izvještavali u Dnevniku", rekao je Goleš.

Kata Grubić Stradali s Banovine strahuju da će obnova trajati predugo: "Tko je mlad - dobro, dočekat će, ali ja imam 80 godina, što ja imam očekivati..."

Država je obećala i da će se u Sisku, Petrinji i Glini dodijeliti zemljišta za reciklažna dvorišta za dovoz, odlaganje i zbrinjavanje otpada prikupljenog prilikom rušenja, a kruna obnove trebala bi biti postavljanje montažnih kuća tipskog oblika koje struka projektira s ministarstvom graditeljstva.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr