Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomagat će mobilni timovi

Problemi s rušenjem privatnih objekata na Banovini: Crvene naljepnice nisu dovoljne, pogledajte što je sve potrebno

Jedina zgrada u Banovini koja se ruši još uvijek je robna kuća Petrinjka, koju očito i nije lako srušiti. S druge strane vlasnici poluuništenih i kuća za rušenje nisu upoznati s procedurama. Misle da crvena naljepnica znači da su automatizmom već u sustavu. A nisu. Moraju predati zahtjev Ministarstvu graditeljstva za izradom elaborata.

Ovlašteni građevinski stručnjaci krenut će u preglede. Njih 60 je za sada osigurano. Za one građane koji nisu vični tehnologiji, nekoliko mobilnih ureda Ministarstvo će sljedeći tjedan postaviti na teren.

Kako je Stožer zamislio proceduru s rušenjem privatnih objekata javio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš uživo iz Petrinje.

"Jedinice lokalne samouprave trebale bi ishoditi pisanu suglasnost vlasnika ili suvlasnika za rušenje. U situacijama kad to nije moguće, procjenu će dati građevinska inspekcija, a potrebno je napraviti i stručni elaborat", javio je Goleš te dodao kako iz Ministarstva gospodarstva kažu kako će se elaborat raditi po nešto pojednostavljenoj proceduri. Tek nakon toga se ide u rušenje, a država je za to sklopila ugovore sa šest tvrtki.

Pročitajte i ovo USKOK istražuje Nikolu Mažara zbog ratne obnove - 3 spominje se i HDZ-ov Nikola Mažar Poslijeratnu obnovu u Slavoniji istražuje USKOK: Inženjeri su bili maloljetnici?

Goleš ističe kako, što se tiče dokumentacije, crvene naljepnice nisu dovoljne, to jest, ne znače da vlasnici objekata s crvenim naljepnicama automatski ulaze u sustav. Zato će stožer napraviti nekoliko mobilnih timova koji će stanovnicima pomagati u prikupljanju dokumentacije i pripremanju zahtjeva za obnovom.

"Još nije poznato gdje će se timovi nalaziti, no da će imati puno posla pokazuju i primjeri s popunjavanjem dokumentacije u Zagrebu gdje obnova jos nije ni krenula, a o čemu smo više puta izvještavali u Dnevniku", rekao je Goleš.

Pročitajte i ovo Kata Grubić izglasan zakon o obnovi Stradali s Banovine strahuju da će obnova trajati predugo: "Tko je mlad - dobro, dočekat će, ali ja imam 80 godina, što ja imam očekivati..."

Država je obećala i da će se u Sisku, Petrinji i Glini dodijeliti zemljišta za reciklažna dvorišta za dovoz, odlaganje i zbrinjavanje otpada prikupljenog prilikom rušenja, a kruna obnove trebala bi biti postavljanje montažnih kuća tipskog oblika koje struka projektira s ministarstvom graditeljstva.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene