U Zagrebu su se strojevi upalili. Ali ne zbog države, već dobrih ljudi iz Austrije - Gradišćanskih Hrvata koji skupljaju novac za obnovu kuća stradalih u potresu.

Galerija


Plan je skupiti oko 20 milijuna kuna i obnoviti sveukupno 20 kuća, ne samo ovdje u Zagrebu, već i u Banovini. 

Prva kuća koja će se obnoviti je ona sedmeročlane obitelji. ''Prezadovoljni smo i presretni! Puno toga smo sami napravili, ali uz pomoć dobročinitelja smo dobili kuću i nećemo ići u kredit što bi moja kći i zet otplaćivali narednih 30 godina'', zahvalna je Veronika Brajković, koja je pred mirovinu i ne može dići toliki kredit.

Fra Božo jedan je od pokretača inicijative. Pojasnio je kako teče prikupljanje donacija. ''Zahvaljujući svih deset austrijskih biskupija i zemaljskih vlada Austrije, našli smo partnere u Hrvatskoj, u Ministarstvu graditeljstva, Gradu Zagrebu, ministru Darku Horvatu i gradonačelnici Jeleni Pavičić Vukičević i uspjeli sagraditi prvu kuću u gradu Zagrebu'', kazao je fra Božo.

Plan je skupiti oko dva milijuna eura i obnoviti sveukupno 20 kuća, ne samo u Zagrebu, već i u Banovini. ''Želimo pomoći svima koji imaju pet ili više članova obitelji, a to određuje mjesni Caritas, odnosno lokalne vlasti i socijalne institucije'', pojasnio je fra Božo kriterije za dobivanje pomoći.

Građani Petrinje prosvjeduju zbog spore obnove grada nakon potresa - 3 Prosvjed Inicijative branitelja Petrinje zbog spore obnove: "Zajedno moramo tražiti odgovore ili ćemo 10 i više godina živjeti po garažama, kontejnerima, šupama…"

Vlada Plenković na Vladi izvijestio o stanju s virusom pa onda imao neobično obraćanje: Poslušajte kako recitira Marulićevu Juditu

U Čučerju je trenutno više od 40 kuća za rušenje.