Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ona ih prozvala na Facebooku

Fond za obnovu odgovorio Pavičić Vukičević: "Grad Zagreb kao osnivač Fonda bi trebao znati čime se bavimo. A mogli bi se ugledati u susjedne županije"

Oštećena zgrada nakon potresa u Zagrebu
Oštećena zgrada nakon potresa u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr
Fond za obnovu od potresa danas je priopćenjem reagirao na, kako kažu, kritike na njihov račun koje se koriste u predizborne svrhe.

Povod za današnji njihov istup je prozivanje Jelene Pavičić Vukičević za sporu obnovu. Fond je prozvala na Facebooku gdje se zapitala: ''Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu?''

 

Grad Zagreb obnavlja, što radi Fond za obnovu ⁉️ Do 1. rujna prošle godine, dakle u samo 5 mjeseci od potresa, obnovili...

Objavljuje Jelena Pavičić VukičevićUtorak, 27. travnja 2021.

 

"Spora obnova je, nažalost, činjenica. U šest mjeseci od potresa u Zagrebu 22. ožujka do donošenja zakona 20. rujna, Grad je sam mogao pokrenuti cjelovitu obnovu tamo gdje je u posjedu ili je vlasnik. Umjesto toga, Fond su nedavno prozvali za nesreću u kojoj je teže ozlijeđen naš sugrađanin na Trgu Bana Jelačića broj 4. Na njega su pali komadi skele i podupirača na zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba, dok je upravitelj zgrade Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) koje je i ugovorilo izvođača čija je skela ozlijedila gospodina. Zakon o obnovi omogućuje samoobnovu i bilo bi logično da Grad, s preko 20 tisuća zaposlenih, sam pokrene obnovu", navode. 

Kažu kako bi Pavičić Vukičević trebala znati što radi Fond jer je i Grad Zagreb osnivač Fonda i ima dva predstavnika u Upravnom vijeću, a stranka MB365 je prisutna u Saboru i glasovala je za Zakon o obnovi.

"Ne bi trebala biti nepoznanica da Fond provodi obnovu isključivo po odlukama Ministarstva. Da bi Ministarstvo donijelo odluku, potrebno je predati zahtjev za obnovu i tu je Grad Zagreb osjetno manje pomogao građanima nego druge okolne županije, pa je na 6.719 neupotrebljivih i privremeno neupotrebljivih zgrada stiglo tek 1403 zahtjeva za obnovu, što znači da je omjer zahtjeva na broj neuporabljivih zgrada tek 20,9%. Dijelom je to jer je izostala organizacija lokalne uprave koju je na puno većem broju neuporabljivih zgrada organizirao Stožer za Sisačko Moslavačku županiju čiji primjer mogu slijediti"; kažu i dodaju da se pokušava stvoriti dojam da Grad obnavlja, a Fond ne. 

Pozvali su sve kandidate da se ostave politizacije obnove i svoju energiju usmjere na ubrzavanje procesa obnove.

"Ako još nisu upućeni u našu djelatnost, neka pročitaju vodič za obnovu i odgovore na česta pitanja koja se nalaze na našim stranicama, kako bi se bolje informirali prije medijskih istupa vezanih za obnovu", zaključuju.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene