Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 2
Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je dva poziva za obnovu obiteljskih kuća i stambenih jedinica na području pogođenim potresom, ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna.


Objavili su pozive za dodjelu bespovratnih sredstava „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Vezani članci Tomo Medved Tomo Medved otkrio koliko je objekata pregledano i kada bi trebalo početi rušenje kuća koje se ne mogu obnavljati Premijer Andrej Plenković Vlada otpisala režije na potresom pogođenim područjima. Otkrili što je potrebno da se razmotri popuštanje mjera

Kako navode u priopćenju, izmjenom Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. osigurano je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja.

„Pozivi imaju za cilj obnovu područja pogođenim potresom u prosincu 2020., točnije Sisačko-moslavačke županije i dijela Karlovačke županije, odnosno doprinijeti ublažavanju i otklanjanju posljedica od potresa kroz ulaganja u stambeni fond u državnom vlasništvu koji se koristi za potrebe stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima“, poručila je ministrica Tramišak.

Pozivom „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđena je rekonstrukcija oštećenih obiteljskih kuća. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95 posto, odnosno 308 milijuna kuna.

Pozivom „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđeno je uklanjanje teško oštećenih obiteljskih kuća te izgradnja novih (zamjenskih) obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95 posto, odnosno 332 milijuna kuna.

„Dodatno za nove lokacije višestambenih zgrada bit će raspisani i treći poziv do maksimalno osiguranog iznosa“, naglasila je ministrica.

Jedini mogući prijavitelj i korisnik projekata je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, raspolaže i upravlja nekretninama u vlasništvu RH.

Poziv su objavljeni na stranicama „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi i strukturni fondovi i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi i strukturni fondovi