Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo podrhtavanje tla

Snažni potresi u okolici vulkana blizu Reykjavika: "To obično najavljuje erupciju, ali nije nužno da će se ona i dogoditi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva snažna potresa dogodila su se u srijedu ujutro blizu vulkana nedaleko od Reykjavika pošto je ovih dana službeno proglašen kraj njegove erupcije, a potresi su se osjetili i u islandskom glavnom gradu.

U 9:13 sati po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu prvi potres magnitude 4,1 dobrano su osjetili stanovnici prijestolnice, a deset minuta poslije uslijedio je još snažniji, magnitude 4,9, priopćio je Islandski meteorološki institut (IMO).

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Epicentar potresa bio je sjeveroistočno od doline Geldingadalira, gdje je od 19. ožujka do 18. rujna erumpirao vulkan Fagradalfjall, trideset kilometara udaljen od Reykjavika, dodaje IMO.

Vlasti zasad nisu izvijestile o materijalnoj šteti.

"Seizmički roj" ili mnoštvo manjih potresa dogodio se od utorka poslijepodne u okolici Fagradalfjalla, otkad je zabilježeno 1400 mikropotresa, navodi IMO.

Pošto Fagradalfjall tri mjeseca nije ispuštao lavu, IMO je proteklog vikenda službeno proglasio kraj erupcije.

"Seizmička aktivnost obično najavljuje erupciju, ali nije nužno da će se ona i dogoditi", kažu vulkanolozi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene