Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA ODOBRENJA

Veleposlanstvo objavilo: Hrvati u Kanadi neće moći glasati na izborima u srpnju, objasnili su i zašto

Glasanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Glasanje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Veleposlanstvo ističe kako je za održavanje inozemnih izbora u bilo kojoj državi u svijetu, uključujući Kanadu, potrebna dozvola zemlje domaćina, te da u toj sjevernoameričkoj državi to trenutno nije moguće

Hrvatsko veleposlanstvo u Kanadi u nedjelju je izvijestilo da se zbog pandemije u toj sjevernoameričkoj državi neće moći održati glasanje na hrvatskim parlamentarnim izborima 4. i 5. srpnja ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravilnosti Glasali ljudi koji nisu bili na popisu, jedan birač ubacio dva listića: Ponavljaju se izbori na dva mjesta Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva "ne može se manipulirati" Potpredsjednica DIP-a: "Osobe u samoizolaciji trebaju se javiti tri dana prije izbora da žele glasati, da bi se to lakše organiziralo"

Veleposlanstvo je izvijestilo "sve hrvatske državljane i glasače“ da je u svjetlu trenutne pandemije koronavirusa i uvedenih mjera kanadska vlada poručila kako ne može odobriti postavljanje birališnih mjesta za nadolazeće parlamentarne izbore u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi, kao ni u generalnom konzulatu u Mississaugi, gradu pored Toronta.

Veleposlanstvo ističe kako je za održavanje inozemnih izbora u bilo kojoj državi u svijetu, uključujući Kanadu, potrebna dozvola zemlje domaćina, te da u toj sjevernoameričkoj državi to trenutno nije moguće.

Dodaje se kako kanadska vlada na svom teritoriju u ovom trenutku ne odobrava izbore nijednoj državi.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, u Kanadi je zabilježeno više od 96 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, sa 7,8 tisuća preminulih.

Procjenjuje se da u Kanadi živi oko 250 tisuća hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene