Nakon što je Sabor raspušten i raspisani su novi parlamentarni izbori, zanimljivo je znati koliko nas je stajao rad Hrvatskog sabora.

Galerija


Deveti saziv Sabora zasjedao je od 14. listopada 2016. do 18. svibnja ove godine. Troškovnici zastupnika objavljuju se na kraju svake godine, a sada je objavljen i troškovnik za 2020.

Vezani članci Hrvatski sabor Nove promjene u saborskim klupama: Tko iz Sabora odlazi, a tko se vraća? Vili Beroš Zbog dugova u zdravstvu i problema sa sustavom cijepljenja: Sabor u utorak raspravlja o povjerenju ministru Viliju Berošu

Pritom ne mislimo na plaće, već na dodatne troškove zastupnika. To su dnevnice, automobili, cestarine, avionske karte, javni prijevoz, smještaj u hotelima, stanarine, režije, službeni stan i naknade za odvojeni život.

Izdvojili smo najzanimljivije podatke. Deveti saziv Sabora nas je ukupno, bez plaća, stajao nešto više od 30,3 milijuna kuna.

Najviše su trošili na automobile - 10,2 milijuna kuna. Na stanarinu je potrošeno 8,5 milijuna, na naknadu za odvojeni život 2,7 milijuna kuna.

Avionske karte zastupnika porezni obveznici platiili su nešto više od 3 milijuna kuna, a zastupnici su ukupno primili 853.000 kuna dnevnica.

Znamo i tko je trošio najviše

Predvodnik je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković, u četiri godine mandata potrošio je 615.488 kuna. Bio je potpredsjednik Odbora za europske poslove te između ostalog član Odbora za vanjsku politiku i Hrvate izvan RH kao i dio izaslanstva Sabora u Vijeću EU pa su njegova putovanja i troškovi razumljivi.

Slijedi HDZ-ov Miro Kovač s 550.799 kuna. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, europske poslove te dio izaslanstva Sabora pri NATO-u pa su i njegovi troškovi također razumljivi.

HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici, s obzirom na najveći broj mandata, imaju i najviše zastupnika na listi onih koji su trošili više od prosjeka.

No, gledajući prema strankama, Mostov troškovnik predvodi Robert Podolnjak s 367.008 kuna. Troškove, među ostalim, opravdava bivšim članstvom u Odborima za europske poslove i međuparlamentarnu suradnju.

Najrastrošniji HNS-ov zastupnik je Stjepan Ćuraj s 357.786 kuna. Bio je član u šest odbora te dio izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative.

Ima ih koji nisu trošili

Ima i onih koji nisu trošili. Riječ je uglavnom o zastupnicima koji nisu članovi saborskih odbora u kojima se puno putuje te žive u Zagrebu i okolici. Takvih je u četiri godine mandata bilo 13.

Među njima su i čelnici stranaka - SDP-a Davor Bernardić, HSS-a Krešo Beljak, SNAGE Goran Aleksić, Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović te Ivan Pernar.

Među onima koji nisu potrošili ni kune su i HDZ-ovi Ivan Šuker, Dražen Barišić, Tomislav Sokol, SDP-ovi Siniša Varga i Alen Prelec, reformist Darinko Dumbović te MOSTOV Marko Sladoljev.

Zanimljivo, ako usporedimo sve četiri godine mandata ovoga Sabora, najviše se trošilo u 2018. godini. Evo brojkom točno - 8,65 milijuna kuna.

Još jednom treba napomenuti, u ovim iznosima nisu navedene plaće saborskih zastupnika. Taj podatak nije objavljen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr