Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''To je nešto kao vrt''

Na dnevni red došla kultura: Stranke predstavile kulturne programe, tremu iz suparničkih redova neki su okrenuli u svoju korist

Na pragu ulaska u drugi tjedan predizborne kampanje na dnevni je red došla i kultura. Tijekom predstavljanja kulturnog programa Restart koalicije, kazališna umjetnica Morana Foretić doživjela je napad panike pa joj je u pomoć priskočio Ivo Josipović. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na HDZ-ovu službenom predstavljanju tremu iz suparničkih redova okrenula je u stranačku korist.

Kazališnoj umjetnici Morani Foretić na predstavljanju kulturnog programa Restart koalicije u pomoć je priskočio Ivo Josipović jer je ona doživjela napad panike i zbunila se.

Pročitajte i ovo Vesna Pusić (Foto: Dnevnik.hr) Pregovori o sastavljanju Vlade Pusić: Nalazimo se u velikoj opasnosti; Kolakušić podnosi ostavku, poznato tko će ga zamijeniti u Saboru Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju"

''Ja sad imam napad panike pa sam se sva zbunila. Oprostite. Evo, sad ću se sabrati'', rekla je Foretić.

Poneke točke kulturnog programa Restart koalicije jesu poticati razvoj nezavisne scene i civilno-javnog partnerstva. Nastup kazalištarke, koja je 20 godina provela djelujući u kulturi, komentirala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

''To pokazuje razliku između HDZ-a i oponenata''

Najprije je s ljudske strane rekla da ponekad ljudi koji nemaju iskustva mogu biti imati tremu, a zatim je komentirala i s političke strane. ''Ta prezentacija zapravo je na najbolji način pokazala razliku između Hrvatske demokratske zajednice i naših oponenata i na neki način je najbolja legitimacija onoga što mi radimo i kako pristupamo i onome kako pristupaju drugi'', rekla je.

Iz platforme Možemo! ukazuju na potrebu sustavnog, a ne interventnog rješavanja problema u kulturi. Iz Domovinskog pokreta optužuju da područje kulture odstupa od nacionalnih interesa.

Kultura kao vrt

No, iz koalicije Restart ipak ukazuju na ono važno. ''Ja bih rekla da je kultura nešto kao vrt. Trenutno imamo vrt s nekakve tri ili četiri vrste cvjetića, a onda ima i zanimljivog bilja koje se razvilo mimo svih mogućih pravaca. Mislim da naša kultura treba postati jedan veliki i široki vrt'', poručila je Morana Foretić.

U ovom vrtu brojni su se kulturnjaci iz svijeta glazbe, kazališta, filma i likovne umjetnosti uključili u predizbornu utrku. ''Pozdravljam angažman svakog pojedinca, kako u privatnom životu, tako i u politici, ali pozivam da se sukobljavamo i suočimo svoje argumente na temelju jasnih i preciznih pokazatelja, a ne nekakvih dojmova'', rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Nakon svega što smo do sada čuli, nadamo da 5. srpnja kulturnjaci neće dobiti novi napad panike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene