Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neki ih ismijavaju

Nižu se reakcije na HDZ-ov izborni program, ideja o državnom booking portalu podigla najviše prašine

HDZ je predstavio svoj predizborni program pod sloganom "Sigurna Hrvatska" kojim traže potporu birača za novi četverogodišnji mandat, a uslijedile su i reakcije.

HDZ je predstavio svoj predizborni program pod sloganom "Sigurna Hrvatska" kojim traže potporu birača za novi četverogodišnji mandat, a uslijedile su i reakcije.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači?

Na stotinjak stranica programa HDZ-ovci obećavaju 100 tisuća novih radnih mjesta i u to namjeravaju uložiti 10 milijardi kuna. Prosječna plaća do kraja mandata bit će 7.600 kuna, dok minimalac planiraju podići na 4.250 kuna. Najavljuju porezna rasterećenja, dizanje mirovina...

Na izborni program HDZ-a uslijedile su i reakcije. Dok čelnik Restart koalicije Davor Bernadić kritike upućuje kreatoru programa Tomislavu Ćoriću, poljoprivrednici, liječnici, sindikati program HDZ-a doživjeli su kao listu lijepih želja uz neke nedostatke.

"Ja mislim da nema potrebe komentirati izborni program koji je napisao ministar Ćorić koji je osumnjičenik u tri korupcijske afere samo u zadnjih 10 dana, mislim da komentar na njihov izborni program nije vrijedan uopće da nešto o tome kažem“, rekao je Davor Bernardić iz Restart koalicije.

"Svima je lijepo čuti da će sve rasti, sve će biti dobro, cijene će pri tome padati, porezi, PDV, sve u svemu zemlja meda i mlijeka, samo kako i otkuda to je drugo pitanje“, smatra Krešimir Sever iz nezavisnih hrvatskih sindikata.

"Potrebna je obnova infrastrukture zdravstva, ali kao dopredsjednik HUBOL-a mislim da to nije najvažnija kriza nego kadrovska kriza, nama liječnici odlaze iz Hrvatske zato mislim da bi okosnica bilo kojeg programa bilo koje stranke najvažnija karika trebala biti zakon o plaćama liječnika“, rekao je Boris Ujević.

"Malo kada gledamo brojke stavljanja u funkciju 350 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta mi u Slavoniji se pitamo znači li to umanjenje omotnice za 30 posto svim poljoprivrednim proizvođačima, što ćemo proizvoditi na tim dodatnim površinama kada ne možemo i ovo što imamo danas prodati i naplatiti svoje proizvode“, pita se Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Bura reakcija na državni booking portal

Jedna točka programa - uspostava državnog web booking portala za privatni smještaj izazvala je pravu buru reakcija. Iz udruge Glas poduzetnika poručuju: "Da država nema novca ni kapaciteta konkurirati velikim kompanijama koje nude takve usluge diljem svijeta. Premijer i ministar turizma brane ideju ističući da žele smanjiti provizije koje sada plaćaju privatni iznajmljivači davateljima booking usluga i pomoći privatnim poduzetnicima. Pomoć bi tako dobro došla i državnom proračunu jer bi porez ostajao u Hrvatskoj, a ne u državama gdje su registrirani strani portali".

"Reakcije su otprilike između konsternacije kako su uopće mogli tako nešto predložiti do ismijavanja takvo etitističkog postupka jer na taj način ustvari država bi oduzela posao turističkih agencija dakle poremetila bi tržište", rekao je Dražen Orešćanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

"Nitko nema ništa protiv web portala u Hrvatskoj koji uredno plaćaju sve poreze, PDV u Hrvatskoj. Ali na razini Europe postoji problem to i moji kolege znaju i mi on uvijek nije riješen, problem web portala iz inozemstva. Ja ne bih nikoga reklamirao tu danas znamo dobro da postoji problem plaćanja PDV-a da ne plaćaju ga nigdje, u Hrvatskoj ga ne plaćaju", rekao je Gari Cappelli, ministar turizma.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene