Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori 2020

Poznati mogući datumi izbora: Plenković najavio raspuštanje Sabora 18. svibnja - "Smatramo da je trenutak primjeren"

Premijer Andrej Plenković objavio je kada možemo očekivati raspuštanje Sabora i nove parlamentarne izbore.

Premijer Plenković okupio je u Banskim dvorima vladajuću koaliciju. Teme sastanka su odluka o raspuštanju Sabora, raspisivanje parlamentarnih izbora. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Kako je rekao, do raspuštanja Hrvatskog sabora doći će u ponedjeljak 18. svibnja.

"Razlog zbog kojeg to želimo je što je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ciljeve koje smo postavili u našem programu 2016. kad smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih birača", kazao je Plenković.

"Smatram da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi u krizi bez presedana, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva, a s obzirom na sve izazove koji su pred nama, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. To je naš cilj", naveo je.

Izbori krajem lipnja ili početkom srpnja

"Smatramo da je ovaj trenutak primjeren, da je epidemioločka situacija dobro i da ćemo, uz vrlo odgovorno ponašanje građana, biti u mogućnosti organizirati izbore", dodao je i najavio da bi izbori mogli biti 21. ili 28. lipnja, odnosno 5 ili 12. srpnja.

"Ja sam nakon sastanka razgovarao s predsjednikom, obavijestio sam ga o ovoj odluci. Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu", naveo je Plenković.

Smatra da ne bi trebalo biti problema s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko raspisivanja izbora.

"On ima političkog iskustva, kao i ja i razumije što je na stvari. Shvaćam i naš i njegov stav, a to je da se izbori provedu na zakonit način, da svi imaju jednake šanse", objasnio je Plenković dodajući kako ne vidi otvorena pitanja u tome.

Uvjeren da će oformiti saborsku većinu

Kazao je kako Vlada nakon raspuštanja Sabora neće biti tehnička, već u formi kada je Sabor raspušten i shodno tome može donositi odluke koje se tiču zdravstvene sigurnosti građana u vrijeme pandemije koronavirusa. "Vrlo je jasno što sve ta Vlada može raditi, tu nema nikakvoga problema", dodao je.

Plenković je uvjeren da će nakon izbora zajedno s partnerima oformiti parlamentarnu većinu i imati političku stabilnost, koja je preduvjet za sve što su do sada kao Vlada ostvarili.

"Preostaje nam praktički još šest tjedana predsjedanja EU-om, to je u okvirima da i taj posao do kraja obavimo maksimalno odgovorno i da nakon toga idemo po novo povjerenje građana i birača", naglasio je.

"Svatko tko poznaje političku povijest Hrvatske, osobito demokratsku, može pogledati datume o izborima. Mi smo od 11. rujna manje od četiri mjeseca, u izbornoj smo godini", istaknuo je Plenković.

"HDZ će ići na ove izbore kao i 2016., na način da pobijedi. Kasnije ćemo razgovarati o koaliranjima", naveo je Plenković.

Komentirao zakon o obnovi Zagreba

O zakonu o obnovi grada Zagreba rekao je kako tu nema nikakvih problema, pa je tijekom sastanka koalicije u Vladi bio održan i sastanak predstavnika Grada Zagreba i Ministarstava graditeljstva, državne imovine i kulture.

"Usuglašen je tekst zakona kao prijedlog za javnu raspravu, očekujem i mislim da taj zakon Zagreb i građani zavrjeđuju. Svi koji imaju ideje i sugestije i prijedloge rade na tome da se zakon poboljša. Odluke koje smo donijeli u međuvremenu su jako dobre", poručio je.

Tu je država, dodao je, stala sa sredstvima iz proračuna kroz rebalans koji će se usvojiti u ponedjeljak "da se to riješi". "Mislim da smo s te strane riješili ono što je akutno, a onda ćemo uzeti vrijeme i kada se formira nova vlast i nova većina usvajati zakon", zaključio je premijer.

Oporba protiv izbora

Oporba je i danas prozvala HDZ za nepoštenu utakmicu i nastavlja kritizirati poteze vladajućih oko datuma. Ipak u SDP-u kažu kako mogu računati i na njihove ruke oko raspuštanja Sabora, ako se zadovolji sloboda kretanja i javnog okupljanja s obzirom na stanje s koronavirusom, a na biračkim mjestima osiguraju zaštitna sredstva.

"Ako uvjeta nema onda mislim da bi dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo neodgovorno. Ovdje se radi o zaštiti života i zdravlja građana. U zadnjih dva mjeseca smo se odrekli puno toga, svi mi, i sada to baciti ovako je po meni naprosto suludo, to je apsolutno kukavičluk i više od toga", kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

"Ovo su izbori za HDZ. Oni te izbore tempiraju, oni ih guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da onda kriju i datum raspuštanja Sabora i sam datum izbora kao zmija noge", smatra Mostov Nikola Grmoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene