Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podrška europske zelene stranke

ORaH za zeleno gospodarstvo i dostojanstvene uvjete rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Održivi razvoj Hrvatske - ORaH, koja na izbore izlazi u zeleno-lijevoj koaliciji, predstavila je u utorak svoj program kojim EU novac želi usmjeriti u zeleno gospodarstvo i uspostavu dostojanstvenih uvjeta rada.

"EU fond za oporavak dat će nam veliku priliku da reformiramo naše gospodarstvo i okrenemo ga prema zelenom", rekao je predsjednik ORaHa Zorislav Antun Petrović i podsjetio da će samo korištenje novčanih sredstava iz fonda biti uvjetovano transferom prema zelenim tehnologijama.

Protiv klimatskih promjena nema cjepiva

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2020 urednima sjeda uskoro DIP obavio nadzor izbornog financiranja: Neki bi zbog propusta mogli ostati bez novca Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

Zastupnik austrijskih Zelenih i supredsjednik europske Zelene stranke u EU parlamentu Thomas Waitz dao je podršku 'zelenim kolegama' u Hrvatskoj poručivši da će se protiv koronakrize to jest koronavirusa pronaći cjepivo, ali da protiv klimatskih promjena - cjepiva nema.

Ustvrdio je da se novac iz Fonda za oporavak posuđuje od budućih generacija kako bi se oživjele ekonomije, te da se on mora investirati kako bi služio i onima u budućnosti.

Kandidatkinja ORaHa u II. izbornoj jedinici Karmela Romić istaknula je važnost malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) i donošenje jasne strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje.

"Imamo resurse i zemlju koja nije još zagađena kao neki dijelovi svijeta. Europski i hrvatski zeleni zalažu se za poljoprivredu i proizvodnju hrane koja će biti i ekonomski, i socijalno, i ekološki održiva. Bacamo naglasak na ekološku proizvodnju hrane", poručila je Romić.

Hrvata je malo, dodala je, i ne možemo si dopustiti da konzumiramo lošu hranu, i da su građani masovno bolesni.

Romić: Osnažiti OPG-ove i osigurati prehrambenu neovisnost

"Država se prema OPG-ovima ponaša maćehinski, to se treba promijeniti. OPG-ove treba osnažiti, zalažemo se za kratke lance opskrbe. To nikako ne može profunkcionirati dok država jasno ne stane iza takvog rada u poljoprivredi", ustvrdila je Romić.

Smatra da ako OPG-ovi ne postanu temelj poljoprivredne proizvodnje, da će nam stanovništvo otići iz zemlje.

"Država mora osigurati prehrambenu neovisnost svojih građana, a ona se ne može ostvariti preko uvoza", kazala je Romić.

Članica Glavnog foruma ORaH-a Maja Ogrizek objasnila je dio programa stranke koji se tiče energetske neovisnosti Hrvatske, a koja bi se postigla postavljanjem solarnih panela na domaćinstva i širenjem mreže vjetroelektrana.

"Težimo da se otvaraju energetske zadruge, koje bi objedinjavale viškove proizvodnje u malim pojedinačnim proizvodnim pogonima, i da se nikako više ne dozvoli izgradnja bilo kakve hidroelektrane i uništava okoliš. To je nedopustivo", ustvrdila je Ogrizek.

Kandidat ORaHa u II. izbornoj jedinici Dinko Kulaš ocijenio je da je hrvatsko pravosuđe "neupitno najgore u EU". Kulaš smatra kako je veći problem od korupcije u pravosuđu njena sporost, nepredvidljivost, i neefikasnost.

Kulaš: Promijeniti Zakon o parničnom postupku, ZKP i Ovršni zakon

Istaknuo je da bi izmjene prije svega trebale zahvatiti Zakon o parničnom postupku, ZKP i Ovršni zakon.

"To ubrzanje je moguće provesti ako se provede reforma pripremnih ročišta. Ono treba biti početno ročište na kojem će sudac definirati što je predmet spora, pravna osnova, činjenice i koji su dokazi. Kada se to utvrdi postupak je moguće provesti znatno brže i svima je jasniji te bolje provjerljiv", kazao je Kulaš.

Na pitanje koliko mandata očekuju na predstojećim izborima, Petrović je odgovorio da zeleno-lijeva koalicija stranaka "sigurno ulazi u Sabor" te se nadaju da će moći oformiti klub zastupnika.

Članovi zeleno-lijeve koalicije su, osim ORaHa, platforma Možemo, Zagreb je naš, Radnička fronta, Nova ljevica, Za grad te Nezavisna lista Zagreb.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene