Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sad kreće provjera

U ponoć istekao rok za predaju kandidatura, neke stranke pred DIP stigle u zadnji tren

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred DIP-om je sada 48 sati tijekom kojih treba pregledati liste, utvrditi njihovu pravovaljanost i objaviti zbirne liste pravovaljanih kandidatura.

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) i Socijalistička radnička partija posljednje su u utorak predale svoje liste za parlamentarne izbore 5. srpnja, u ponoć je, naime, istekao rok do kojega su se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) mogle podnositi kandidature.

Pročitajte i ovo HDZ predao liste Predaja lista DIP-u HDZ predao liste DIP-u, Plenković: "Želimo snažniju borbu protiv korupcije" Domovinski pokret predao liste DIP-u Stigli u pratnji tamburaša Domovinski pokret predao liste za parlamentarne izbore, u DIP-u ih upozorili: "Previše vas je u prostoriji"

Široj javnosti dvije slabije poznate stranke to su učinile kratko prije ponoći, zaključivši tako iznimno dinamičan dan u kojemu je svoje liste DIP-u predalo 30-ak predlagatelja.

Među njima su bili HDZ, Most, Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, Hrvatska građanska stranka Željka Keruma, nekoliko koalicija, niz manjih stranka te kandidati za zastupnike nacionalnih manjina.

Pred DIP-om je sada 48 sati tijekom kojih treba pregledati liste, utvrditi njihovu pravovaljanost i objaviti zbirne liste pravovaljanih kandidatura. Kad to učini krenut će službena izborna promidžba, najvjerojatnije tijekom četvrtka prijepodne.

DIP bi tada trebao objaviti i pojedinosti o samim listama, dob kandidata, zastupljenost žena i sl., pa će se i službeno znati koji predlagatelji nisu poštovali pravilo da im na listama žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni. Na svakoj listi, naime, treba biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, a nepoštivanje tog načela 'povlači' novčanu kaznu do 50 tisuća kuna po listi.

Izbori za 10. saborski saziv od neovisnosti u Hrvatskoj će se održati u nedjelju, 5. srpnja, u inozemstvu u subotu, 4. i u nedjelju, 5. srpnja.

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici.

Na izborima za Sabor 2016., za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2. 500 kandidata. U 11 jedinica istaknuto je bilo 177 listi, u 12., manjinskoj natjecalo se 29 kandidata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene