Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspuštanje u ponedjeljak

Jandroković i formalno zastupnicima predložio raspuštanje Sabora, o datumu izbora odlučuje Milanović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i formalno je zastupnicima i predsjednicima odbora uputio odluku o raspuštanju Sabora koju mu je podnijelo šest klubova vladajuće većine.

Odluku, slijedom koje se Sabor raspušta u ponedjeljak, 18. svibnja, formalno su predložili klubovi HDZ-a, HNS-a, HDS/HSLS/HDSSB-a, nacionalnih manjina, SDSS-a i Stranke rada i solidarnosti.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori Gordan Jandroković U povodu 2024. Jandroković čestitao Novu godinu: "Najsnažnija nit vodilja mora ostati dobrobit svih hrvatskih građana"

Odluku o raspuštanju predložili su jer će, nakon što ona stupi na snagu, uslijediti Odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora koju donosi predsjednik države.

Izbori za Sabor održavaju se najkasnije 60 dana od isteka mandata ili raspuštanja Sabora, zastupnici se biraju na mandat od četiri godine.

Aktualni, 9. saborski saziv, konstituiran je 14. listopada 2016. kada je za njegovog predsjednika izabran 'mostovac' Božo Petrov koji je na toj dužnosti bio do svibnja 2017. kada je, nakon razlaza Mosta i HDZ-a, za predsjednika izabran Jandroković.

Da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja u četvrtak je najavio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković koji je o tome obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12. srpnja.

Vlada je u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila, rekao je premijer objašnjavajući tu odluku. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene