Je li interes za saborskom stolicom veći nego prije četiri godine i kakva je procedura kada otkuca ponoć reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku otkriva glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

Galerija


"Do 19 sati predano je 150 kandidacijskih lista", rekao je glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski reporteru Dnevnika Nove TV Andriji Jarku te dodao kako je 2015. godine bilo 166 lista, a 2016. 177, te on očekuje kako bi ove godine mogli prijeći broj od 190 kandidacijskih lista jer se najavilo još 50 lista.

Vezani članci Ana Malbaša i Slaven Hojski - 3 Gotovo četvrtina lista ima previše muškaraca, ali ima i onih s previše žena: "Objavit ćemo popis i onda to ide na Prekršajni sud" Ana Lovrin (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Svi žele u Sabor: DIP zaprimio 192 liste i 17 'manjinskih' kandidatura

Hojski je naveo i kako su se za termin u 23:30 najavile četiri stranke, a to nije dobro jer može doći do problema kao što je nedostatak dokumenata, a u pola sata se ne stigne ništa promijeniti, a za svaku stranku potrebno je barem 15 minuta.

"Svi koji dođu do ponoći tretirat će se kao da su došli na vrijeme", kazao je Hojski i objasnio daljnju proceduru: "Cijelu srijedu i dio četvrtka pregledati ćemo sve liste, a u četvrtak 18. lipnja u ranim posljepodnevnim satima objavili bi sve pravovaljane kandidacijske liste, zbirnu listu i sva imena kandidata. U tom trenutku kreće i izborna promidžba", dodao je.

Glasnogovornik DIP-a objasnio je i što bi se moralo dogoditi da lista bude nevažeća.

"Kod neovisnih lista gledamo imaju li 500 potpisa, kod lista kandidatura koje idu u 12. jedinici gledamo imaju li valjanih 100 potpisa za kandidate manjina, a kod svih ostalih kandidata ćemo vidjeti postoje li uvjerenja da se ne nalaze u kaznenoj evidenciji za određena kaznena djela iz glave 9. i 10. kaznenog zakona, ako tih uvjerenja ne bi bilo, onda bi bila zapreka za kandidiranje i više ne bi bilo 14 kandidata, koliko zakon nalaže, nego 13 i u tom slučaju bi lista bila nepravovaljana", objasnio je Hajski.

Što se tiče epidemioloških mjera, Hojski ističe da kandidacijske liste zaprimaju u dvije dvorane, a do sad su se svi pridržavali mjera.

"10 osoba najviše može doći, do sad nismo imali problema. Napomenuo bih da ćemo idući tjedan izaći s preporukama za izbore. Nismo htjeli ići prije da budemo s uputama bliže 5. srpnju da ih ne bi morali mijenjati. Za sad su sve opcije na stolu. Još imamo 7-8 dana do preporuka, ali sve je moguće", kazao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju