Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slaže se križaljka

Doznajemo kako će izgledati novi sastav vlade i koja bi ministarstva mogla nestati

A i ministri koji ostaju u vladi imaju velik broj preferencijalnih glasova. Andrej Plenković slaže tim s kojim će iduće četiri godine voditi zemlju kroz krizno razdoblje. Doznajemo kako će izgledati novi sastav vlade. Sutra na sastanak stižu i pripadnici manjina. Na dogovor oko ministarstva koje bi njima trebalo pripasti.

Od ranog jutra ministri su u Banskim dvorima. Stari sastav bio je na užem kabinetu uoči sutrašnje sjednice tehničke vlade. Svi čekaju da premijer kaže tko ide, a tko ostaje.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"To će predsjednik vlade odlučiti. On je izbornik. Razgovarat ćemo. Ima sad i drugih stvari koje su na dnevnom redu", rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Jedni su bili dobro raspoloženi i voljni razgovarati, a drugi u velikom luku izbjegavali kamere.

"Mislim da dobro radim ako čovjek iza sebe ima dobre rezultate. Ako radite pošteno, odgovorno, savjesno. Najveća je pogreška ne priznati vlastitu pogrešku ili biti nesvjestan nje", rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Ono što se može čuti je da u ministarskoj fotelji ostaju Davor Božinović, Zdravko Marić, Vili Beroš, Tomislav Ćorić, Oleg Butković, Tomo Medved, Josip Aladrović, Ivan Malenica i Nina Obuljen.

"Sve ćemo vidjeti u idućim danima", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

"Sve će biti u rokovima i kako je premijer najavio", kazala je Nina Obuljen.

Svi drugi još su na ledu. Broj ministarstava bit će manji. Neka će se spajati. Razmišlja se da se ministarstvo branitelja pripoji obrani, gospodarstvo energetici i zaštiti okoliša, a socijalna politika - ministarstvu rada.

"Ono što je bitno da u tim smanjenjima funkcionalnosti budu jednake. Odnosno da budu bolje i veće.  Jedna od opcija je i ova koja je na stolu, ali vidjeti ćemo kako će završiti ti radni materijali hoće li doći do spajanja ministarstva rada sa ministarstvom socijalne politike", kazao je Josip Aladrović ministar rada i mirovinskoga sustava.

"To piše i u programu između ostaloga u izbornom programu. Ja mislim da će se toga i dalje držati. To i ja zagovaram i svi zagovaramo", rekao je Marić.

Neka će ministarstva, čini se, nestati. Primjerice ono državne imovine. U rukama HDZ-a sada su i dojučerašnja ministarstva obrazovanja i graditeljstva. A sutra na sastanak s premijerom dolaze i predstavnici manjina. Pregovara se koje će ministarstvo pripasti njima. Za sad, ako se nešto ne promjeni,
najizglednije ono bez portfelja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene