Obavijesti Video Pretražite Navigacija
saborska zastupnica Mosta

Tko je Marija Selak Raspudić? Od nagrađivane doktorice znanosti do britke i žestoke kritičarke vladajućih

Marija Selak Raspudić - 1
Marija Selak Raspudić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marija Selak Raspudić - 1 Marija Selak Raspudić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marija Selak Raspudić Marija Selak Raspudić Foto: DNEVNIK.hr Marija Selak Raspudić Marija Selak Raspudić Foto: Cropix Marija Selak Raspudić - 1 Marija Selak Raspudić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Marija Selak Raspudić Galerija 1/11 >>
Marija Selak Raspudić saborska je zastupnica koja je u Sabor 2020. godine ušla kao nezavisna kandidatkinja na listi Mosta. Selak Raspudić hrvatska je političarka, filozofkinja i bioetičarka, a u braku je sa Ninom Raspudićem, saborskim zastupnikom Mosta.

Marija Selak Raspudić rođena je 14. ožujka 1982. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a korijene vuče iz vrgoračkog kraja.

Pročitajte i ovo Reakcija na odluku Ustavnog suda - 1 Oporba žestoko protiv Podigla se velika bura oko odluke Ustavnog suda: "Ovo je ozbiljna prijetnja, za to ne postoji uporište" Marin Miletić, Marija Selak Raspudić "Pogrešno se izrazila" Raskol u Mostu? Miletić prozvao Selak Raspudić zbog izjave o pobačaju, ona mu odgovorila: "U najtežoj sam izbornoj jedinici"

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 2007. godine na studiju filozofije i hrvatskog jezika i književnosti, a tri godine kasnije dobila je posao na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao znanstvena novakinja.

Marija Selak Raspudić - 1 Marija Selak Raspudić Foto: Cropix

Nagrađena doktorska disertacija

Na tom je odsjeku 2013. godine obranila i doktorsku disertaciju pod naslovom ''Ljudska priroda i nova epoha'' i stekla akademski stupanj doktorice znanosti za znanstveno polje filozofije, a za taj je rad dobila i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika mladim znanstvenicima i umjetnicima. Iste je godine dobila status znanstvene novakinje – više asistentice.

Godinu dana kasnije izabrana je u znanstveno zvanje znanstvene suradnice, a 2015. godine izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docentice u području humanističkih znanosti, točnije ontologije.

Studirala i u Bratislavi

Tijekom studija je Marija Selak Raspudić primala državnu stipendiju, a u akademskoj godini 2006./2007. provela je zimski semestar u Bratislavi radeći na diplomskom radu kao CEEPUS-ova stipendistica.

Održala je niz javnih predavanja i sudjelovala u brojnim emisijama u kojima je komentirala aktualna društvena, kulturna i politička zbivanja.

Osim toga, Selak Raspudić je od 2004. do 2005. godine radila na Televiziji Z1 kao voditeljica, a zatim i urednica vlastite emisije iz područja kulture. Nakon toga je radila i u odnosima s javnošću.

Kada se predstavila kao Mostova kandidatkinja, te 2020. godine Selak Raspudić je kazala da u politiku ulazi u jer smatra da je demokracija u Hrvatskoj ugrožena te da je Sabor temeljna politička institucija čiji je ugled posljednjih godina srozan političkim trgovinama.

''Onemogućuju se referendumi, raspisuju izbori usred pandemije, onemogućava dopisno i elektroničko glasanje s ciljem da se smanji ionako mala participacija građana na izborima'', objasnila je.

U braku je s Ninom Raspudićem s kojim ima dvoje djece.

Tijekom saborskog mandata imala je upečatljive govore, britka izlaganja, a često se verbalno sukobljavala s vladajućima. 

Osim po verbalnoj paljbi po HDZ-u poznata je i po žestokoj kritici ljevice. 

Marija Selak Raspudić - 1 Marija Selak Raspudić - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Prije svoje političke karijere, Selak Raspudić bila je poznata pub kvizašica. U to je vrijeme, kako je čula reporterka Dnevnika Nove TV SabinaTandara Knezović, bila femme fatale i u nju su mnogi bili zaljubljeni.

"Sad mi je malo neugodno. Ne bih to komentirala niti išla tako daleko", rekla je Selak Raspudić tada reporterki. 

Mnogi sumnjaju da je Marija Selak Raspudić Utikejt.

Naime, Utikejt je pseudonim pod kojim nepoznata osoba još od 2008. godine na Twitteru dijeli svoje analize. 

Stavovi Utikejt za mnoge su kontroverzni – LGBTIQ je primjerice za autora tog profila "sotonino lukavstvo". Twitter zajednica danima uspoređuje izjave i objave, primijetili su i da nepoznati autor i Selak Raspudić vole Antigonu i Sokrata.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene