Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarali dva sata

Završio sastanak Plenkovića i manjina, Bilek otkrio: "Predložit ćemo ime za potpredsjednika Vlade, a to neću biti ja ni Milorad Pupovac"

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a Galerija 1/1 >>
Andrej Plenković u četvrtak se sastao s osam predstavnika manjina na pregovorima za sastavljanje Vlade. Kako je rečeno nakon sastanka, manjinci bi trebali dobiti mjesto potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava.

Tomo Medved nakon sastanka s predstavnicima manjina je rekao kako bi nacionalne manjine predložile jednu osobu koja bi bila potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

"Održali smo koordinacijski sastanak u Vladi s nacionalnim manjinama i dogovorili smjer suradnje na način da bi nacionalne manjine predložile jednu osobu koja bi bila član Vlade u poziciji potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava", rekao je novinarima Medved.

Vladimir Bilek, predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine,  rekao je kako su Plenkoviću iznijeli prijedlog programa i suradnje i usuglasili zajedničko djelovanje te da se u Klubu nacionalnih manjina trebaju dogovoriti o osobi koja bi bila potpredsjednik Vlade iz njihovih redova.

Potvrdio je da to sigurno neće biti on sam kao ni Milorad Pupovac iz SDSS-a.

„On je bio upitan o tome, ali je izrazio želju da nastaviti djelovati kroz Hrvatski sabor“, rekao je Bilek.

„Mi nismo uvjetovali taj dio, to se nametnulo samo po sebi. Već dan nakon izbora bilo je o tome priče, i unutar HDZ-a kao relativnog pobjednika i na sjednicama Kluba nacionalnih manjina“, rekao je Bilek odgovarajući na novinarsko pitanje uvjetuju li manjine mjestom potpredsjednika Vlade potporu mandataru. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović kazala je da se neslužbeno može čuti kako bi potpredsjednik Vlade mogao biti Boris Milošević iz SDSS-a.

Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora ili inzistiranja manjina na zabrani ustaškog pozdrava, Bilek je odgovorio da o tome danas nisu raspravljali.

Komentirao je i izjavu Veljka Kajtazija kako manjine žele barem tri ministarstva u novoj Vladi.

"Vjerujem da je malo krivo prenešena izjava gospodina Kajtazija koji je tražio u biti koordinatore po ministarstvima za provedbu operativnih programa. Naslovi su bili da Klub zastupnika nacionalnih manjina traži tri ministarstva što nije istina", istaknuo je Bilek.

Kajtazi: "Pojedine su stranke tražile više i dobile više"

Predstavnici manjina oko 14 sati došli su na sastanak s Andrejem Plenkovićom. Zainteresirani su za ministarstvo regionalnog razvoja, ali i za ministarstvo uprave te ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Iza sebe imam tri mandata. Ovo mi je četvrti mandat i spreman sam pomoći romskoj zajednici i svima", rekao je Veljko Kajtazi uoči sastanka.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sastanka Kluba nacionalnih manjina s Andrejem Plenkovićem, Kajtazi je izjavio kako od Vlade očekuju barem tri ministarstva, te je kao prioritetne naveo ministarstva znanosti i obrazovanja, uprave te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sva tri su jako bitna za rješavanje pitanja nacionalnih manjina, a naročito pripadnicima romske zajednice, rekao je.

Na novinarsko pitanje hoće li manjinci biti spremni prihvatiti i rješenje "ministra bez portfelja", Kajtazi je kazao kako je to po njegovu mišljenju sigurno neprihvatljivo.

"To ćemo razgovarati unutar kluba, ali sigurno nije. Mislim da su pojedine stranke tražile puno više i dobivale puno više. Ovo je najmanje što može tražiti Klub nacionalnih manjina, ne jednu nego više, barem tri pozicije u Vladi", rekao je, odbivši komentirati pitanje jesu li to uvjeti bez kojih "nema podrške".

Kajtazi je novinarima potvrdio svoju spremnost za ulazak u Vladu kao manjinski zastupnik, ali je napomenuo kako se u Klubu o tome tko će to konkretno biti još nisu dogovorili.

"Nismo još ništa razgovarali, ali hoćemo. Imajući u vidu da sam na ovim izborima dobio 80 posto glasova po izlaznosti, to samo po sebi dokazuje da imam jako veliku podršku, naročito od pripadnika romske zajednice, a i od ovih ostalih 11 manjina", istaknuo je.

SDSS-ov Boris Milošević u SDP-ovoj vladi već je i bio pomoćnik ministrice. S druge strane može se čuti da je Vlada spremna ponuditi ministarstvo bez portfelja i mjesto potpredsjednika Vlade, što bi značilo da bi dobili ured unutar Banskih dvora, gdje bi se bavili manjinskim pravima.

Nitko drugi ne traži ništa. HNS i Reformisti osvojili su po jedan mandat. Manjine su s osam zastupnika jedine relevantne da dobiju svog predstavnika. HDZ-ovoj Vladi nisu se karte mogle bolje posložiti. Domovinski pokret da je bio u poziciji pregovarati, tražio bi šest ministarstava, a u ovoj situaciji HDZ će dati samo jedno ministarstvo manjinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene