Andrej Plenković u Dubrovniku
Andrej Plenković u Dubrovniku Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako nije vrijeme za eksperimente i šarlatane koji ne razumiju trenutak u svijetu, Europi i Hrvatskoj, već je vrijeme kad se igra na sigurno za radna mjesta, plaće i mirovine.


Plenković je srijedu ujutro proveo u Dubrovniku družeći se s građanima zajedno s kandidatima na HDZ-ovoj listi za X. izbornu jedinicu te je obišao novoizgrađenu školu Montovjerna. Istaknuo je da je Hrvatskoj potrebna Vlada koja ima odgovorne i iskusne, odlučne i stručne ljude koji će znati naći rješenje za gospodarski oporavak.

X. izborna jedinica pobjednička je za HDZ

Vezani članci sjednica Vijeća za elektroničke medije Zbog Indexova pop-upa Vijeće za elektroničke medije zaprimilo pritužbe HDZ-a i jedne osobe Andrej Plenković Plenković o ruskom cjepivu: "Uspostavili smo kontakte, želimo rezervirati cjepivo, ali i biti odgovorni. Cijena? Još nije određena"

Naveo je da je X. izborna jedinica pobjednička za HDZ, koji u najjužnijoj hrvatskoj županiji tradicionalno uživa veliku potporu, a gdje on očekuje uvjerljivu pobjedu na ovim izborima.

"Naša Vlada učinila je u proteklom mandatu puno za ovu županiju, njezin regionalni razvoj, bolju prometnu povezanost, jačanje gospodarstva te zaštitu okoliša, a posebno kroz mjere u smislu COVID-19", ustvrdio je Plenković.

Uz to, napomenuo je, u mandatu ove Vlade gradi se Pelješki most, koji će biti gotov za nešto više od godinu dana, a ključan je za fizičko spajanje juga s ostatkom Hrvatske. "Županija će biti u potpunosti usidrena u teritorijalni integritet RH", rekao je.

O medijskim napisima da HDZ i Domovinski pokret pregovaraju o raspodjeli fotelja u Vladi Plenković je kazao kako je o tome saznao iz medija te ponovio kako se čelnik tog pokreta Miroslav Škoro pokazao kao sjajan saveznik SDP-a, posebno na zadnjim predsjedničkim izborima.

Očekujem da nitko na desnici više ne rasipa glasove niti ih baca uzalud

"Očekujem da nitko na desnom političkom spektru više ne rasipa glasove niti ih baca uzalud. Da ne budu u zabludi dajući glas nekome tko će fragmentirati ključnu scenu na desnom političkom spektru", poručio je Plenković.

Naglasio je kako je ogromna razlika između HDZ-a i drugih političkih opcija na desnom spektru.

"Za razliku od njih, koji nisu ništa učinili da sačuvaju radna mjesta, mi smo u krizi COVID-19 uložili 5,6 milijardi kuna da bismo očuvali 609 tisuća radnih mjesta i da bi više od 100 tisuća poslodavaca premostilo krizu", kazao je.

"Zahvaljujući ne njima, nego HDZ-u, borimo se u EU-u za 22 milijarde eura u idućih sedam godina, što će biti ključni investicijski instrument gospodarskog oporavka", dodao je Plenković.

Govoreći o političkim konkurentima u X. izbornoj jedinici, kandidatkinju Domovinskog pokreta Ružu Tomašić nazvao je "zezalicom" jer je zastupnica u Europskom parlamentu bez želje za povratkom u Hrvatski sabor.

"Sama ta poruka je prazna, a kažu mi da ju nisu ni vidjeli u kampanji. Zašto bi joj netko dao povjerenje ako će biti u Bruxellesu", istaknuo je premijer i dodao kako je sve o Mostu rekao 27. travnja 2017. godine. "Tko ih zaista poznaje, teško bi s njima više u bilo kakve oblike suradnje", rekao je.

Domovinski pokret licitira s mandatima, a nemaju rješenje za budućnost RH

Plenković je zamjerio Domovinskom pokretu što već sada licitiraju kao da su mandate već dobili, "a nemaju rješenje za hrvatsku budućnost te imaju kvazipristup o autentičnom HDZ-u".

"Postavljaju teme koje je HDZ s hrvatskim narodom i prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom riješio prije trideset godina. Danas se HDZ bavi novim i modernim suverenizmom koji znači snažnu državu i institucije", izjavio je.

Smatra kako je jasna situacija u odabiru na hrvatskoj političkoj sceni, gdje postoje ljudi s jasnim rezultatima i postignućima, oni bez ikakvog iskustva i s ''balonima od programa'' bez temelja i financijskih izračuna za realizaciju te oni koji nemaju nikakve teme osim načelnih koje se svode na to tko je veći Hrvat". "Ne vjerujem da su oni veći Hrvati od vas ili mene", zaključio je Plenković.

Govoreći o ustavnom pravu oboljelih od koronavirusa da izađu na izbore, rekao je kako Državno izborno povjerenstvo treba o tome odlučiti. "Pravo glasa treba im biti osigurano, a svakako je na DIP-u da pronađe modalitet", izjavio je.