Potreba za digitalizacijom i modernizacijom nastave je u posljednjih nekoliko mjeseci bila nevjerojatno važna, a ovaj način nastave pokazao se kao jedini za održavanje iste na daljinu.

Galerija


Iako se modernizaciji težilo i ranije, ovaj nagli prelazak iz klasičnog načina poučavanja u onaj virtualni, za mnoge je bila velika promjena kojoj se još uvijek nastoje prilagoditi. Ipak, neki su na ovakav scenarij bili spremni, a jedna od njih je i ustanova za obrazovanje odraslih Callidus.

„Kad je krenula ova nesretna kriza, polaznici su bili primorani početi s predavanjima na principu kombiniranog poučavanja. Mi smo zapravo već bili spremni unazad dvije godine s digitalnim nastavnim sadržajem zbog kojeg smo izradili platformu za e-učenje. Tako da smo zapravo bili u potpunosti spremni kad se sve prebacilo na online učenje u vrijeme korone, a i polaznici su to jako dobro prihvatili“, rekla nam je Carmen Tariba, ravnateljica ustanove za obrazovanje odraslih Callidus.

Ova je ustanova za obrazovanje bila među prvima koja je uvela koncept kombiniranog učenja, a ono je bilo moguće jedino uz pomoć Akademije Callidus – nove platforme koju su u Callidusu kreirali u svrhu e-učenja i učenja na daljinu.

Digitalzacija nastave je u posljednjih mjeseci postala snažan trend, ali i potreba
inovativni program za usluge čišćenja kreiran u sklopu projekta Europskog socijalnog fonda (Foto: Nova studio)

„Naša platforma jednostavna je za korištenje, a donosi nove i bolje mogućnosti kao što su zanimljivi i jednostavni nastavni materijali, omogućena je međusobna interakcija s polaznicima te imamo mogućnost online predavanja uživo. Također polaznici imaju mogućnost pratiti već unaprijed snimljene video materijale, tu su i kvizovi, online testovi i mnoge druge stvari“, rekla nam je Antonija Briševac, voditeljica projekata u Callidus ustanovi za obrazovanje odraslih.

Učenje na daljinu putem digitalne platforme omogućuje polaznicima potpuni komfor jer svim online materijalima mogu pristupiti u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta.

„Profesori su bili dostupniji nego inače. Sve se odvijalo digitalno, od mailova, zoomova, do bilo kakvih razgovora. Imali smo izvrsna iskustva. Nije bilo potrebno sjediti za računalom, a predavanje si možete snimiti,“ rekla nam je Kristina Klasić, polaznica programa za HR managera.

„Svi naši polaznici na početku edukacije dobiju svoje kredencijale za ulazak na platformu. Na platformi ih čekaju svi popratni nastavni materijali kao i materijali koji su im potrebni za pripremu prije samog modula na koji dolaze u Callidus“, objasnila je Antonija Briševac.

Digitalzacija nastave je u posljednjih mjeseci postala snažan trend, ali i potreba
Ustanova za obrazovanje odraslih Callidus (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)

Iako se mnogo toga odvija online, ovo nije jedini način na koji polaznici prisustvuju nastavi. U Callidusu prakticiraju metodu kombiniranog učenja ili blended learninga, a riječ je o nastavi koja kombinira klasično učenje, e-učenje, ali i praktičnu nastavu.

„Klasičan tip nastave odvija se u učionicama ovdje kod nas u Zagrebu, praktični dio nastave kod partnera iz gospodarstva i teorijski dio, odnosno snimljeni materijali u vidu animiranog sadržaja, online predavanja i digitalnih skripti, to se odvija preko platforme“, kazala je Carmen Tariba.

Ova ustanova nudi velik izbor programa i edukacija koji su jedinstveni na tržištu, a kojima se želi pomoći polaznicima u usvajanju novih znanja i vještina kako bi uspješno savladali probleme s kojima se susreću u praksi.

„Izdvojila bih možda ove najinovativnije to je program za 3D specijalista, 3D dentalnog tehničara, inovativni program za usluge čišćenja koje smo kreirali u sklopu projekta Europskog socijalnog fonda, za drogerista, program za voditelja ljudskih potencijala. Svi ti programi se provode online“, rekla je ravnateljica Tariba.

Digitalzacija nastave je u posljednjih mjeseci postala snažan trend, ali i potreba
Bitno je osluškivati trendove obrazovanja i tržišta rada što Callidus i čini (Foto: getty images)

Cilj ustanove Callidus jest pružiti potporu svim onima koji se žele ostvariti u novim područjima zanimanja te biti spona između spomenutih programa i tržišta rada.

„Evo imamo pozitivne reakcije s tržišta rada i od naših partnera iz gospodarstva na ovakav način provođenja edukacije gdje polaznici zaista osim teorijskih saznanja, dobivaju i potrebna znanja i vještine koje onda mogu iskoristiti na svom budućem radnom mjestu“, kazala je Antonija Briševac.

Digitalne ekstenzije obrazovnih programa, u ovim vremenima kada se poštivanje distance ne može dovoljno naglasiti, su izrazito značajne i bitne. Kako bi se ova digitalizacija provela u djelo mnogi su prisiljeni na brzu reakciju i fleksibilnost. No samo oni koji su se uspjeli tome prilagoditi i koji su prepoznali njezinu važnost, moći će rasti i uspjeti.

Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih nositelj je projekta „Europskim projektom do educiranog osoblja u području usluga čišćenja“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) u iznosu od 898.172,59 kuna, a trajat će od 26.03.2019.do 25.09.2020. godine. Callidus je ustanova koja obavlja djelatnost neformalnog i informalnog obrazovanja odraslih, a partneri na ovom projektu su Adria grupa d.o.o., Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Svrha projekta je razvoj, verifikacija te provedba edukacijskog programa za čistača/-icu koji uključuje i praktični dio nastave kod poslodavca što predstavlja njegovu jedinstvenost. U sklopu projekta educirat će se 41 nezaposlena osoba koja će kroz edukaciju usvojiti nova znanja i vještine te postati konkurentnija na tržištu rada, što će u konačnici utjecati i na njihovo zapošljavanje.

Digitalzacija nastave je u posljednjih mjeseci postala snažan trend, ali i potreba
Ustanova za obrazovanje odraslih Callidus (Foto: Ustanova za obrazovanje odraslih Callidus)