Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo hrvatskih branitelja prema dosadašnjim je predračunima s oko milijun kuna sudjelovalo u sufinanciranju ovogodišnjeg središnjeg obilježavanja obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u Kninu i drugim hrvatskim gradovima.


"Ministarstvo hrvatskih branitelja, zajedno s drugim resornim ministarstvima, gradovima i županijama u kojima se proslava organizira, a u suradnji s braniteljskim i stradalničkim udrugama iz Domovinskog rata, svake godine sufinancira troškove tehničke potpore u organizaciji proslave tog iznimno značajnog datuma u novijoj hrvatskoj povijesti", priopćilo je u utorak Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vezani članci Oluja u Grčkoj Kaos u Grčkoj! Ciklona pogodila zemlju, oluja uzrokovala poplave: ''Idući sati vrlo su kritični'' Oluja u Grčkoj Grčka se priprema za rijetku vrstu oluje: Mediteranski uragan sve im je bliže, stanovnicima preporučeno da što prije pronađu alternativni smještaj

Odgovarajući na veliku zainteresiranost medija o (su)financiranju obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", Ministarstvo je priopćilo kako, po dosadašnjim predračunima, okvirni iznos sufinanciranja obilježavanja za 2017. godinu iznosi 1.040.000 kuna.

Ministarstvo hrvatskih branitelja napominje da još zaprima račune za ovogodišnje aktivnosti provedbe obilježavanja 22. obljetnice u mnogim gradovima diljem Hrvatske pa će informacije o konačnom iznosu proslave za 2017. imati tek po završetku i obradi svih računa.

Usporedbe radi, u 2016. godini iznos sufinanciranja Ministarstva hrvatskih branitelja za obilježavanja u Kninu, Kaštelima, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Sisku, Osijeku i Slavonskom Brodu te odlazak hrvatskih branitelja na proslavu u Knin ukupno je dosegnuo 1.179.025 kuna.

Godinu ranije, 2015., sufinanciralo se obilježavanje te važne obljetnice u Kninu, Slavonskom Brodu, Sinju, Zagrebu i Zadru te odlazak hrvatskih branitelja na proslavu u Zagreb i Knin u ukupnom iznosu od 1.071.638,50 kuna.

Ove godine, sufinancirano je obilježavanje u Kninu te u Slunju, Slavonskom Brodu, Rijeci, Vukovaru, Glini, Kastavu, Grobnišćini, Šibeniku, Petrinji, Osijeku, Sinju, Senju, Hvaru, kao i odlazak hrvatskih branitelja na proslavu u Knin i Slunj.

Ukupno sto tisuća kuna Ministarstvo je izdvojilo za niz prigodnih cjelodnevnih aktivnosti i programa u Gradu Slunju, kao što su hodnja putevima "Oluje", polumaraton, izložba vojne tehnike, izložbeni korzo OPG-ova, udruga i zadruga hrvatskih branitelja, polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima, nastupi kulturno-umjetničkih društava te prigodni večernji koncerti.

Svi troškovi sufinanciranja na razini Ministarstva pokriveni su financijskim sredstvima osiguranim u Državnom proračunu za obilježavanje obljetnica ratnih događanja i stradavanja u Domovinskom ratu, u svakoj proračunskoj godini. (Hina)