Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobar posao

Lovro Kuščević bjesnio pred novinarima: "Ovo je organizirani napad na mene. Netko će za to odgovarati!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljutiti ministar jutros je ispred Vlade rekao da se u medijima objavljuju laži i fotomontaže te da se radi o organiziranom napadu.

Lovru Kuščevića novinari su prije sjednice Vlade pitali postaje li prevelik teret to što sada i USKOK istražuje njegovu imovinu zbog afere u kojoj se našao. Poručio je da su to sve laži.

Pročitajte i ovo Lovro Kuščević na sudu Optužno vijeće "Očekujem fer i korektnu odluku", poručio je Kuščević. Optužno vijeće nije odlučilo o osnovanosti optužnice protiv njega Slika nije dostupna Pred Županijskim sudom u Splitu Podignuta optužnica protiv Lovre Kuščevića, njegove supruge i još četiri osobe: "Nisam nimalo zabrinut, jedva čekam dokazati nevinost"

''I danas smo mogli u medijima pročitati niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka na koje sam sve argumentirano odgovorio, predočio potrebnu dokumentaciju, pa čak i pravomoćne sudske presude. Radi se organiziranom napadu na mene kao političkog tajnika, kao ministra, na moj osobni integritet, pa čak i na članove na moje obitelji. Vjerujte da će netko za to ubrzo i odgovarati'', rekao je Kuščević.

Supruga kupila dvije parcele 

Lovro Kuščević, piše Index, do šest parcela na na otoku Braču došao je za samo 50.000 kuna.

Njih četiri dobio je temeljem presuda od 13. studenog 2013. U prosincu 2008. i 2009. godine, dok je Kuščević još bio načelnik općine, njegova supruga Zorana kupila je dvije parcele za 50.000 kuna. Jednu je platila 20.000 kuna, a drugu je kupila za 30.000 kuna, piše Index

Iz podataka dostupnih u zemljišniku i katastru može se zaključiti, piše Index, da se prva čestica izvorno prostirala na 2952 metra četvorna, što znači da je plaćena šest kuna po kvadratu. Druga parcela imala je 804 četvorna metra, odnosno,stajala je oko 37 kuna po kvadratu.

U toj zoni do 2015., posljednje godine Kuščevićeva mandata kao načelnika, nije bila dopuštena gradnja, nakon čega je zona prenamijenjena u građevinsku. Prošle godine Zorana Kuščević od 3756 kupljenih kvadrata prodaje 1951 za 200.000 eura, odnosno 102 eura po kvadratu, zagrebačkoj tvrtki koja tamo gradi vile s bazenima.

Kuščević je Indexu objasnio skok vrijednosti. „Vrijednost zemljišta na otocima u stalnom je porastu, na dobrobit svih mještana, a tako će se, vjerujem, i nastaviti“, rekao je.

Rođakinja jednog od prodavatelja parcela rekla je da njezini nisu znali što bi sa zemljom koja je tad bila šikara. Kuščevići su im ponudili kupovinu i rekli da će se tamo baviti poljoprivredom. Da su znali što će se dogoditi, priča rođakinja, ne bi prodali zemlju po toj cijeni.

To su priče o dvije parcele, a Index je u posjedu i dviju presuda sutkinje Ivane Domić, pomoću kojih je Kuščević došao u posjed još četiri parcele. Obje su donesene istog dana. One su danas pravomoćne, ali nisu bile zakonite u trenutku donošenja, objasnio je jedan splitski odvjetnik.

"Zakonski je uvjet za donošenje takvih presuda da dokazi priloženi uz tužbu ukazuju na opravdanost navoda iz tužbe i osnovanost tužbenog zahtjeva. Takve konstatacije u obrazloženju presude nema", pojasnio je odvjetnik.

Presude iz ogluhe

Zbog nereda u zemljišnim knjigama u njima su, umjesto dugogodišnjih korisnika zemljišta, kao vlasnici bili upisani umrli ili iseljeni ljudi. Ako bi se željeli uknjižiti, stvarni korisnici morali bi tužiti osobe upisane u zemljišnim knjigama i dokazati da obrađuju zemlju i brinu o čestici.

Uknjiženi vlasnici dobili bi odvjetnika po službenoj dužnosti, a mnogi od njih nisu ni znali da im se sudi jer je obavijest o tome bila objavljena samo na oglasnoj ploči suda. Tuženi se tako nisu pojavljivali na sudu, pa bi sud presudio u korist tužitelja

Obje presude sutkinje Domić u Kuščevićevu korist imaju isti tekst sa sedam redaka obrazloženja i u njemu stoji kako Kuščević tvrdi da je navedeno zemljište njegovo, pa se "radi usklađenja zemljišnoknjižnog stanja sa stvarnim stanjem predlaže i donošenje presude kao u izreci". Domić potom konstatira da tuženici nisu došli na raspravu niti su izostanak opravdali te je, u skladu s Kuščevićevim prijedlogom, donesena "presuda zbog izostanka", piše Index. Na presudu se odvjetnik po službenoj dužnosti dodijeljen tuženima nije čak ni žalio.

"Zemljište sam kupio od fizičke osobe iz mog mjesta, a ne od dotične osobe", rekao je Kuščević o ulozi Ivane Domić u stjecanju parcela.

Kad su mu spomenuli da je u zemljišne knjige upisan na temelju presuda sutkinje Domić te da u njima nema kupoprodajnog ugovora s fizičkom osobom iz Nerežišća, odgovorio je: "Zemljište sam kupio od g. Ursića, a tužbu sam morao pokrenuti kako bi na legalan način raščistio vlasničke odnose."

Sutkinja je na sudu

Protiv sutkinja Ivane Domić, bivše predsjednice supetarskog suda, godinama se vodi sudski postupak baš zbog sličnih presuda. Prema navodima iz optužnice, od 1995. do 2004. donijela je niz presuda kojima su Bračanima oteta zemljišta vrijedna 75 milijuna kuna. Sud u Šibeniku oslobodio ju je dva puta, a Vrhovni sud prošle godine ukinuo i drugu oslobađajuću presudu te predmet vratio šibenskom sudu, piše Index. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene