Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 17. svibnja

U ponoć istječe rok za predaju kandidatura za lokalne izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć istječe rok za predaju kandidatura za predstojeće lokalne izbore 17. svibnja, a nakon toga lokalna izborna povjerenstva u roku od 48 sati moraju objaviti sve pravovaljane kandidature i liste.

Prijedlozi kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihovih zamjenika moraju prispjeti nadležnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku 12 dana od dana raspisivanja izbora tj. do 27. travnja u ponoć. Vladina odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupila je, naime, na snagu 15. svibnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijevremeni izbori Birači 9 gradova i 8 općina glasaju za gradonačelnike i načelnike Slika nije dostupna Pismo predsjednika HDZ-a Karamarko Hrvatima u BiH: Izađite na izbore jer položaj Hrvata ovisi o ovim izborima

Nadležna izborna povjerenstva, pak, utvrdit će i u javnim glasilima objaviti zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihovih zamjenika u roku 48 sati od isteka roka za kandidiranje, odnosno 29. travnja do ponoći. Na predstojećim lokalnim izborima hrvatski građani prvi put će neposredno birati regionalne i lokalne čelnike (župane, gradonačelnike i općinske načelnike), a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

U Zagrebu dva zamjenika gradonačelnika

Oni koji se namjeravaju kandidirati za načelnike općina do tisuću stanovnika svoju kandidaturu moraju potkrijepiti potpisima najmanje 50 birača. Kandidati za općinske načelnike u općinama većim od 1000 stanovnika moraju prikupiti 100, za gradonačelnike gradova manjih od 35.000 stanovnika 500 potpisa birača. Za gradonačelničke kandidature u gradovima između 35 i 100 tisuća stanovnika potrebno je 1000, a za veće gradove 2000 potpisa.

Za župane treba 2500, a za gradonačelnika Grada Zagreba 5000 potpisa. Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Bijeli, plavi, rozi i smeđi listići

Uz neposredno izabrane lokalne i regionalne čelnike, građani će birati i svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama, a u Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima. Izborna promidžba službeno počinje od 30. travnja i traje do ponoći 15. svibnja, a dan potom je izborna šutnja koja traje do 17. svibnja u 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Birači će 17. svibnja na birališta moći izaći od 7 do 19 sati na kojima će kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene