Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu formalno raspisani, ali...

Slijedi zakonodavni stampedo: Na izbore izlazimo za 63 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborna kampanja sudeći po aktivnosti šefa HDZ-a, ali i ostalih čelnika stranaka, počela je. Na birališta izlazimo za 63 dana. Iako Vlada već u utorak može formalno raspisati izbore, Nova TV doznaje kako će se to dogoditi nakon Uskrsa.

Pred izbore puno je nepoznanica. Prvi put biramo neposredno, a budući župani i gradonačelnici još ne znaju koje će ovlasti imati. O tome će tek sljedeći tjedan Sabor početi raspravljati. Zakonodavno jesu. Vlada je imala tri godine da pripremi zemlju na neposredne izbore, a sada slijedi zakonodavni stampedo. Udruga gradonačenika upozoravala je vladu da te zakone donese na vrijeme, no uzalud. 'Nepoznavanje, a i neuvažavanje lokalne samouprave', rekao je Vojko Obersnel, gradonačlenik Rijeke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljene mjere poticaja Obersnel ukrao Buterinine antirecesijske ideje? Slika nije dostupna Jedna radna skupina će reći Sanader: Izrađuju se kalkulacije isplati li se koncesija na autocestu

Trenutačno, da bi se znalo s kojim će ovlastima biti budući župani i gradonačelnici treba donijeti 20-ak zakona, a i urediti odnose vijeća s jedne te župana i gradonačelnika s druge strane. Zato je kampanja krenula. Obersnel s biračima na Faceu, Đapić snima spot, Cuccurin biciklom osvaja Istru. Sanader s mladeži. Kandidati se bore za birače, a još ne znaju s kojim ovlastima će vladati.

'Možete uvijek biti fikus, ako ste takova osoba. Ali ovlasti su važne', rekla je Dubravka Šuica, gradonačelnica Dubrovnika. Budući gradonačelnik za sve poslove iznad milijun kuna morat će imati suglasnost vijeća. Ako ono bude iz suprotne političke opcije moguće je da svaki projekt bude blokiran. Škole, vrtići, parkovi, nove ceste svaki gradonačelnik to želi. I dok ne budu izabrani, vlada mora hitno izmijeniti odredbu u 17 predloženih zakona da netko do izbora preuzima ulogu poglavarstva. Sadašnji zakoni to ne spominju. 'Besmisleno i glupo i to je bi bila blokada od dva mjeseca', rekao je Ante Đapić, gradonačelnik Osijeka. U stvarnom životu mnogim građanima blokirali bi se poslovi.

'Primjerice za kupovinu ili najam poslovnog prostora i suglasnosti za njegovo korištenje. I uz nejasna pravila koja očekuju svi, retorika će biti zanimljiva. Nju će bitno odrediti najjači', kaže Obersnel. 'Bitna razlika je što oni sanjaju, a mi ostvarujemo budućnost', rekao je Ivo Sanader, predsjednik HDZ-a. Kako u bliskoj budućnosti nema EU, Sanaderova retorika malo se prilagodila izborima. 'Ako Europa dopusti da jedan članica kao Slovenija ucjenjuje drugu onda eurointegracije nemaju budućnosti', rekao je Sanader. Je li uspio u ovoj retorici, znat ćemo za 63 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene