Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'HDZ je pobjednik'

'Kerum ne bi uspio bez naših birača, a da su sada parlamentari izbori, slavili bismo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S jakim i čvrstim argumentima može se reći da je HDZ pobjednik lokalnih izbora, ocijenio je danas predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Takav rezultat potvrda je i dobre politike koalicije na državnoj razini, ocijenio je Sanader u stanci sjednice stranačkog Predsjedništva, koje je danas analiziralo rezultate izbora.Što se tiče važnijih sredina u kojima je HDZ doživio neuspjeh, a to su ponajprije Zagreb i Split, Sanader je rekao kako će ograncima na terenu ostaviti da odluče koga podržati u drugom krugu. ‘Da su danas parlamentarni izbori HDZ i partneri bi dobili više nego 2007.’, ustvrdio je Sanader. Istaknuo je da su nakon prvog mandata, naši načelnici, gradonačelnici i župani uglavnom potvrdili svoje pozicije, a negdje su dobili i više, što potvrđuje da su dobro radili u posljednje četiri godine. Izbore je protumačio i kao test politike Vlade i vladajuće koalicije, a iz rezultata HDZ-a i koalicijskih partnera iščitava potvrdu takve politike.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan" Slika nije dostupna Bolje od boljeg Zasjali na mjesto najskandaloznijih ljudi u Hrvatskoj!

>> Milanović: Ovi izbori potvrdili su snagu i stabilnost SDP-a

‘Atmosfera u HDZ-u i partnerskim strankama svjedoči da smo u politici zato da rješavamo krizu i da se borimo protiv nje’, kazao je Sanader, ocijenivši da ‘nema mjesta trijumfalizmu, ali ima za zadovoljstvo’. Podsjetio je da su se izbori odvijali u po HDZ nepovoljnim okolnostima ekonomske krize, neprincipijelne slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora te ‘tobožnjih afera i po tajmingu apsolutno neprihvatljive presude protiv Branimira Glavaša’. Naglasio je da se nitko iz Vlade ni HDZ-a nije miješao u proces protiv Glavaša, ali i ponovio da se pravosuđe nije smjelo miješati u političku borbu, a da je to učinilo presudom Glavašu usred izborne kampanje.

>> Zagreb, Split, Osijek i Dubrovnik po gradonačelnika u drugi krug

Odbacio je Glavaševe tvrdnje da je riječ o politički montiranom procesu, ocijenivši da Glavaš time pokušava skrenuti pozornost s činjenice da je osuđen u prvom stupnju i da treba čekati pravomoćnu presudu. ‘To je demonska laž, sve što su Glavaš i Vladimir Šišljagić govorili. Ni Šeks ni ja ni nitko iz Vlade nema ništa s tim procesom’, rekao je Sanader. Pobjedu HDZ-ova gradonačelničkog kandidata u Našicama u prvom krugu protumačio je kao dokaz da je ‘afera kamioni’ protiv Berislava Rončevića izmišljena.

Sanader je najavio da će odluku o tome koga će HDZ-ovi birači podržati u sredinama u kojima stranački kandidati nisu prošli u drugi krug prepustiti stranačkim ograncima. Jasenu Mesiću i Vesni Buterin čestitao je na ostvarenim rezultatima, ističući kako je siguran da su oni budući gradonačelnici Zagreba i Rijeke. Sanader je siguran i da će Dubravka Šuica u drugom krugu dobiti još jedan gradonačelnički mandat u Dubrovniku, a za kandidata za splitskog gradonačelnika Ivana Kureta kazao je kako se sam isključio iz politike za iduće četiri godine, odlučivši da se neće kandidirati u gradsko vijeće.

'Bez HDZ-ovih birača Kerum ne bi dobio izbore'

Uvjeren je, međutim, da su i rezultati u Splitu pokazali HDZ-ovu snagu. ‘HDZ-ovi birači ponovno su birali, jer bez HDZ-ovih birača Kerum ne bi dobio izbore’, kazao je. Upitan kako tumači činjenicu da HDZ ‘ne nalazi jezik za urbane sredine’, Sanader je kazao kako bi pobjeda HDZ-a i u velikim gradovima bila jednoumlje. ‘Zašto isticati samo one gradove u kojima nismo ni imali većinu’, dodao je. Sanader je potvrdio i da je namjerno ponovio kampanju kakvu je vodio na parlamentarnim izborima 2007., a u kojoj je biračima poručivao da je glas za SDP glas protiv vjeronauka u školama, Hrvata u dijaspori i BiH.‘Namjerno sam to učinio, a rezultat je pokazao da smo bili u pravu’, kazao je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene