Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu početka kampanje za lokalne izbore, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je danas organizatore političkih skupova, stranke i stranačke kandidate, da vode računa o pravima djece.


'Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, djecu se ne smije iskorištavati u političkoj promidžbi, ali mnogi na to zaboravljaju u predizborno vrijeme', ističe u priopćenju pravobraniteljica za djecu te dodaje kako nažalost, izborna pravila ne sadrže zabranu niti predviđaju sankcije za takvo ponašanje.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Djecu ne treba koristiti u izbornim kampanjama' Slika nije dostupna Pedofilima doživotno zabraniti rad s djecom!

No, premda djeci nije mjesto na stranačkim skupovima, političari ih ne smiju zaboraviti u svojim programima, a briga o potrebama djece i osiguravanje uvjeta za njihovo kvalitetnije odrastanje u zajednici trebaju se naći u programima kandidata za članove lokalne uprave i samouprave.

'Djeci treba zajednica koja se brine o njima i poštuje ih kao svoje aktivne članove, koja je uvijek spremna poslušati njihovo mišljenje i prijedloge. Takve smo im darove dužni dati, umjesto da im dijelimo stranačke balone i zastavice', ističe Jelavić.

Na djeci se ne smije štedjeti ni u kriznim vremenima

Djeca čine petinu stanovništva Hrvatske, rijetka su područja gdje ih ima više, a sve su brojnija mjesta gdje se taj postotak smanjuje, pa se na djeci ne smije štedjeti ni u kriznim vremenima.

Djeci, ističe pravobraniteljica, trebaju uređena i sigurna igrališta, dostupna kvalitetna zaštita zdravlja, dječje jaslice i vrtići u kojima će biti dovoljno odgojitelja i stručnih suradnika, škole koje im, uz nastavu, mogu ponuditi i produženi boravak i potporu ako imaju teškoće u učenju i ponašanju, poticajni sadržaji za igru, rekreaciju i zabavu u slobodnom vremenu, obiteljska savjetovališta za njih i njihove roditelje.

Jelavić stoga poziva političare da u svojim programima ponude ostvariva rješenja koja će povećati razinu zaštite djece od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja te osigurati jednakost u pravima sve djece, posebice ranjivih skupina - djeca iz siromašnih obitelji, iz izoliranih seoskih ili otočnih sredina, djeca s teškoćama u razvoju, djeca pripadnika nacionalnih manjina i druga koji se često nađu na margini društva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju