Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska socijalno-liberalna stranka je u središnjici stranke u Zagrebu obilježila 20. obljetnicu osnutka svečanom sjednicom Predsjedništva, na kojoj su analizirani rezultati lokalnih izbora, a predsjednica stranke Đurđa Adlešič izrazila je zadovoljstvo rezultatima izbora.


Adlešič je istaknula da su im 'izbori na neki način bili i dar za 20. rođendan s obzirom na bolje rezultati koje su ostvarili' u odnosu na prošle lokalne izbore. Također je izrazila uvjerenje da će HSLS na sljedećim parlamentarnim izborima 'sigurno imati bar dvostruko veći broj parlamentarnih zastupnika'.

Vezani članci Slika nije dostupna Đurđa Adlešić od danas opet u Saboru Slika nije dostupna Adlešič ostaje u HSLS-u, ali se ne vraća u Sabor

'Neće nam se više nakon ovih izbora moći govoriti da smo regionalna stranka, da postojimo samo na sjeveru Hrvatske, u Varaždinu i Bjelovara - sada se vidi da to nije točno. Ima nas ne samo na sjevernom dijelu Hrvatske, nego nas prvi put ima jače i u Istri i u Lici, pojačali smo se značajno i u Dalmaciji, a sjeverni dio Hrvatske smo zadržali i još nešto pojačali', naglasila je predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

Dodala je kako je HSLS-u značajno da su 'osim gradova koje su imali, u popis gradova u kojima im je ukazano povjerenje dobili i Petrinju i Glinu, mjesta koja su itekako bila zahvaćena ratom'. Predsjednica HSLS-a istaknula je da su rezultati izbora za tu stranku 'jako ugodni' - posebno u Svetom Martinu na Muri, Rešetarima, Kutini, po prvi put u Istri u Kanfanaru, Bjelovaru, Vidovcu, Glini te u Varaždinu.

U povodu 20. obljetnice HSLS-a Adlešič je podsjetila kako je HSLS bio prva demokratska stranka koja je osnovana u tadašnjoj jednopartijskoj državi, tada kao savez (pod imenom Hrvatski socijalno liberalni savez).

'Sjetili smo se i Vlade Gotovca koji je značajno obilježio rad stranke, i Dražena Budiše, i svih nas koji smo još ostali ovdje. Sjetili smo se i značajnih događaja koje je stranka pokretala, a na koje su mnogi zaboravili - od povratka bana Jelačića na Trg do činjenice da smo jedina stranka koja je i nakon sjajnih akcija govorila o kršenju ljudskih prava, da smo stranka koja je dva puta dobrovoljno izišla iz Vlade - iz Vlade nacionalnog jedinstva te iz prve koalicijske Vlade (premijera Ivice Račana) jer nismo pristali ostati u Vladi u kojoj se nisu uvažila naša mišljenja - preširoke haaške optužnice, Savudrijska vala i Nuklearna elektrana Krško. Da je tada HSLS glasovao s vladajućom koalicijom tog vremena i da nismo odlučili izaći iz Vlade, vjerujte danas slovensko pitanje ne bi postojalo - mi bismo ostali bez dijela teritorija', istaknula je Adlešič.

Predsjednica HSLS-a je također rekla kako će za 20. rođendan stranka darovati računala učeničkim domovima u 20 županija, a Mladi hrvatski liberali organizirati će kratke tečajeve njihova korištenja.