Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako zbuniti glumca

ViDEO: Dubrovačke ljetne igre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku počinje najstariji hrvatski kulturni festival, Dubrovačke ljetne igre! Šezdeseta po redu ceremonija jednog od najpoznatijih dubrovačkih proizvoda ljetnih igara počinje večeras.

Hrvatski državni vrh, predsjednik Mesić i premijerka Kosor, mnogi strani diplomati i ministri večeras će ispred crkve svetoga Vlaha nazočiti podizanju zastave Libertas na Orlandov spomenik te predavanje gradske vlasti glumcima ili, kako bi Držić rekao, Njarnasima koji će idućih mjesec i pol zaokupiti dubrovačke trgove, ulice i tvrđave. U to vrijeme Dubrovnik će doslovno postati glavni grad umjetnosti. I dok je eliti najvažnije pojaviti se na večeri otvorenja, Dubrovčani znaju kako se večer prije, generalna proba nikako ne smije propustiti.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Slika nije dostupna Završene 58. Dubrovačke ljetne igre

Negormant je samo jedan dio otvorenja, koji se od svoga početka nije puno mjenjao. Ovih 60 godina ni generalna proba nije se mnogo mijenjala - gledalište prepuno, publika šaljivim komentarima pokušava zbuniti svakog izvođača. U tome su, nekoliko puta, i uspjeli. Ovogodišnji festival donio je nekoliko novih predstava, ali najveći interes publika je iskazala prema povratniku na Igre. Ono što je izazvalo svakako najveću pozornost javnosti je povratak Shakespeareovog Hamleta na tvrđavi Lovrijenac.

Ipak, danski kraljević, odnosno Luka Dragić, neće po dobrome upamtiti sinoćnju probu. Dubrovačka publika upravo je njemu uputila najviše provokacija. Publika je Dragiću najviše zamjerila slabiji dubrovački naglasak, problem s kojim se susreću mnogi glumci na Igrama. 'Pitanje je sluha. Bio čovjek iz Zagorja, iz Rijeke, iz Kaštela kao što sam ja. Lakše je sigurno štokavcima, ali to je pitanje sluha', rekao je glumac Frane Perišin. Otvorenje igara najvažniji je ispit za svakog redatelja. Otvorenje je, publici, često važnije i od ostatka cijelih Igara.

Kao i svake godine program igara donio je niz novina te svjetskih kulturnih zvijezda. Tako od ove godine dubrovačka publika ponovno će moći pogledati Sgakespeareovog 'Hamleta' na tvrđavi Lovrijenac, dok u programu nema jedne od najnagrađivanijih i zasigurno najuspješnijih predstava - Vojnovićev 'Ekvinocijo'. Od glazbenog programa, veliki spektakl očekuje se od Orekstra nacija, zbora Ivan Goran Kovačić te brojnih opernih pjevača koji će izvesti Beethovenovu devetu simfoniju, dok je možda najslavniji ovogodišnji izvođah nekadašnji gitarist grupe Genesis, Steve Hacket.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene