Ministar zdravstva Milan Kujundžić od Vlade traži jamstvo od 400 milijuna kuna kako bi mogla početi izgradnja nove Nacionalne dječje bolnice u Blatu, bez čekanja novca iz EU fondova. Sve je spremno za raspisivanje natječaja.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak kako je "pokrenuo proceduru prema Vladi" da se ubrza početak gradnje nove Nacionalne dječje bolnice u Blatu, bez čekanja novca iz EU fondova već davanjem Vladina jamstva za izgradnju.

Vezani članci Ilustracija Hoće li se zaista graditi dugo obećavana Nacionalna dječja bolnica? Ministarstvo tvrdi da ima rješenje Boro Nogalo Tvrtka Kamgrad povlači se s gradilišta Centra za translacijsku medicinu na Srebrnjaku. Nogalo: "Ispadamo svi budale"

"Poticat ću Vladu da se ne čeka EU-ove fondove već da idemo dati jamstvo iz proračuna i početi graditi novu Nacionalnu dječju bolnicu u Blatu. Ako bi sve išlo idealno mislim da bi u novoj godini mogla početi gradnja. Pokrenuo sam proceduru prema Vladi da se ide u taj postupak jer su EU-ovi fondovi spori i uzet će puno vremena", izjavio je Kujundžić koji je prisustvovao otvaranju nove rađaonice u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Imamo studiju izvodljivosti i odabran je izvođač, međutim i bez studije izvodljivosti sve je spremno za raspisivanje natječaja za projekt u kojem su partneri Vlada i Grad Zagreb, dodao je.

"Ako Vlada pristane na model gdje bi dali jamstvo za 400 milijuna kuna, kao što je dala jamstvo za 850 milijuna KBC-u Rijeka i 850 milijuna bolnici u Puli, ovdje bi s dvostruko manjim iznosom mogli imati novu Nacionalnu dječju bolnicu, što je u zdravstvenom smislu najveća potreba u državi", rekao je Kujundžić.

Nova dječja bolnica trebala bi, prema najavama, objediniti postojeće kapacitete Klinike za dječje bolesti u Zagrebu i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica te osigurati provedbu zdravstvene zaštite na području ginekologije i opstetricije.

Umjesto disperziranosti po raznim ustanovama u Zagrebu na jednom bi mjestu malim pacijentima bili dostupni stručnjaci, visokosofisticirana oprema, svi oblici liječenja i najviša razina usluga.

Nacionalna dječja bolnica bila bi ujedno prva faza u izgradnji nove Nacionalne sveučilišne bolnice. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju